NV Rima moet Bardolino-handtassen uit handel halen

ROESELARE -
Vijf types Bardolino-handtassen geproduceerd door de Roeselaarse NV Rima, ook producent van sportkledij, moeten uit de handel genomen worden en mogen niet meer geproduceerd worden. De NV Rima mag er zelfs geen publiciteit meer voor maken.

Dat besliste de rechter gisteren in kort geding in Kortrijk. Het was Delvaux Creations, bekend van de Laurent Delvaux-tassen, die de zaak aan het rollen bracht en vond dat vijf modellen van de vijfendertig van de NV Rima namaak waren.

Delvaux vroeg en verkreeg een verbod om de tassen nog op de markt te brengen. Volgens Delvaux Creations waren de gelijkenissen legio. Onder meer het feit dat de voor-, onder en achterkant van de tassen uit één stuk leder gemaakt werden.

Volgens de advocaat van de NV Rima gaat het om eigen creaties op basis van de modetrends. De hechtingspunten, de structuur en de manier van stikken zijn volgens hem verschillend. Delvaux kreeg gelijk van de vrouwelijke rechter Delesie, die de handtassen tijdens een vorige zitting met deskundigheid bestudeerde.

De handtassen vormen een inbreuk op de auteurswetgeving. Het is voor de NV Rima verboden om nog publiciteit te maken voor de vijf modellen op straf van een dwangsom van 1.250 euro per dag en per inbreuk. De handtassen mogen ook niet meer in omloop gebracht worden op straf van een dwangsom van 250 euro per dag en per exemplaar en alle catalogi en bestaande handtassen moeten binnen de zes weken uit de handel zijn. Anders betaalt NV Rima nog eens 250 euro per dag per catalogus of per handtas.

De zaakvoerder van de NV Rima verblijft momenteel in het buitenland en was niet bereikbaar voor commentaar. (WDA)

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees