Philippe Gilbert: vorig jaar al drie overwinningen

Is Philippe Gilbert dan echt zoveel trager uit de startblokken geschoten dan vorig jaar? Jawel, zegt het onverbiddelijke cijfermateriaal. Toen marcheerde onze landgenoot op naar de start van de Primavera met drie overwinningen in de bagage: ritwinst in de Ronde van de Algarve en de Tirreno-Adriatico, plus succes in de Strade Bianche. Deze keer meldt hij zich in Milaan met een vijftiende stek in het eindklassement van de tweedaagse Ronde van de Haut Var als beste resultaat van de lopende campagne.

BMC nog met nul

Waarom is er zoveel te doen over die trage start van Philippe Gilbert? Omdat het Gilbert is. Maar ook omdat hij binnen zijn nieuwe team niet meteen veel aflossing krijgt om de aandacht af te wentelen. BMC meldde zich immers als superteam aan de start van het seizoen, met aanwinsten van formaat als Gilbert en Thor Hushovd. En dat naast mannen van het kaliber Ballan, Burghardt, Evans, Hincapie en Van Avermaet. Een armada om eerbiedig een stapje opzij voor te zetten.

Voorlopig hoeft dat niet, want verder dan twee keer een tweede plek kwamen de mannen van ploegleider John Lelangue nog niet: Van Avermaet in de Algarve en Blyth in Qatar.

De voorlopige winnaarsvan de WorldTour

1. Omega Pharma-Quick Step 17

2. Sky en Liquigas 12

4. Lotto-Belisol 7

5. Movistar en Garmin 6

7. Fdj en Vacansoleil-DCM 5

9. GreenEdge en Katusha 4

11. Rabobank en Saxobank 3

13. RadioShack 2

BMC, AG2R, Astana, Euskaltel, Lampre 0

Corrigeer