Peter Aesaert wint prestigieuze trofee

Amper 34 en al beste kok van België

Print
SINT-MARTENS-LATEM - Piepjong nog, net geen 34 jaar, en al uitgeroepen tot de beste kok van het land. Peter Aesaert van Hof ter Leie in Sint-Martens-Latem kent een pak collega's die ervoor zouden willen tekenen. 'Je krijgt dit echter niet zomaar in de schoot geworpen. Ik heb al veel leergeld betaald', zegt hij.

Peter Aesaert won maandag de trofee 2008 van de gastronomische club Prosper Montagné. 'De hoogste prijs die er in België te winnen valt', zegt hij zelf. Het prestige dat eraan verbonden is, schrijft hij daarom veel hoger aan dan de dure Duitse luxewagen waarin hij een jaar mag rondrijden of dan de andere geldprijzen die hij mocht ontvangen.

Al is het geld natuurlijk leuk meegenomen. 'Want deelnemen aan zulke wedstrijden vraagt nu eenmaal ook een investering', zegt Aesaert. 'Voor een kilo reerug betaal je snel 30 euro en tarbot is ook allesbehalve goedkoop. Het kost dus een aardige stuiver als je weet dat je viermaal zo'n maaltijd moet bereiden voor een proefjury van twaalf mensen. Als je wint, vergeet je alle gemaakte kosten, maar voor de verliezers is het geld in het water.'

Aesaert, geboren in Maldegem maar nu Gentenaar, kan al een mooi palmares voorleggen. Hij studeerde in 1991 af aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Hij liep stage in hotel Wimsel in Nederland en was daarna achtereenvolgens aan het werk in restaurant De Lottebrug in Brugge, Ter Heide in Lembeke, 't Hof van Cleeve in Kruishoutem, Comme chez soi in Brussel, weer Ter Heide en De Waterhoeve in Merendree.

Bij zijn huidige baas, restaurant Hof ter Leie aan Baarle Veer in Sint-Martens-Latem, roert hij nu drie maanden in de potten. 'Denk nu niet dat ik een jobhopper ben. In de horeca is dit heel normaal. Om een goede kok te worden, moet je veel leergeld betalen en van ervaren rotten meepikken wat je kunt.'

Het meeste heeft Aesaert naar eigen zeggen geleerd van Peter Goossens van 't Hof van Cleeve. 'Niet alleen zijn recepten, maar ook zijn visie op koken. Je leert producten bereiden zoals mensen ze het liefst geserveerd krijgen: in het begin krokant en daarna zacht.'

Van Pierre Wynants van Comme chez soi leerde Peter Aesaert vooral organiseren en mensen nuttig aan het werk zetten en houden. Andere grote voorbeelden zijn Guy Van Cauter van 't Laurierblad in Berlare 'Lekker eten, zonder meer. Zonder toeters of bellen.' Of ook Lieven Putteman van De Plezanten Hof in Hamme 'Een man die veel combineert en zeer fijne creaties te verwezenlijken'.

Zelf mag Peter Aesaert stilaan ook plaatsnemen in het rijtje der groten. De afgelopen jaren sleepte hij al enkele niet onaardige titels in de wacht en hij hielp zijn vroegere patron van De Waterhoeve aan twee nominaties in de Gault Millaudgids.

Wat vindt hij zelf het belangrijkste: een ronkende titel of een ster? 'Een aartsmoeilijke vraag', vindt Aesaert. 'Mag het misschien allebei zijn? Gidsen zijn belangrijk, maar je kookt voor je klanten. Die willen vooral iets lekkers op hun bord. Sterren win je door hen in alles te verzorgen Ik wil vooral blijven doen waarmee ik bezig ben, ook al is het een zware job van 9 tot 23 uur. We zien wel waar het schip strandt.'



Niet te missen