Tom Boonen wint zijn eerste koers na het debacle van Varese

'Ik denk nog vaak aan WK'

'Ik denk nog vaak aan WK'

Tom Boonen was in Mons-en-Pévèle sneller dan Tyler Farrar, Jurgen Roelandts, Stefan Van Dijk en Philippe Gilbert.belga
Foto: © PETER DECONINCK

Antwoorden met de pedalen, noemen ze dat dan. Amper vier dagen na het debacle van Varese won Tom Boonen gisteren de spurt van de eerste etappe in de Franco-Belge. Al spoelde dat de kater niet helemaal door.

De inwoners van Mons-en-Pévèle worden dit seizoen al verwend door Tornado Tom. Goed vijf maanden geleden imponeerde hij er al in Parijs-Roubaix, gisteren won hij met de vingers in de neus de eerste etappe van de Franco-Belge. 'Blijkbaar had ik nog wat overschot', grijnsde hij achteraf. 'Maar het was niet zo gemakkelijk als het leek. Het was een ambetante dag vandaag, met veel regen en wind. In het peloton werd er constant gewrongen en geduwd, dus om te relaxen op de fiets moest je hier niet zijn. De ploeg knapte heel wat werk op, en uiteindelijk geraakte Sébastien Rosseler in de finale nog alleen op kop. We hoopten dat hij het tot het einde kon trekken, maar op drie kilometer van de streep werd hij opgeslokt door het peloton. Dan hebben we het maar op de spurt gespeeld, met Steven de Jongh en Wouter Weylandt die me afzetten in de laatste rechte lijn.'

De rest was een koud kunstje. Wat Tyler Farrar en Jurgen Roelandts ook probeerden, het achterwiel van de Quick Step-kopman was de limiet.

Pijnlijke pols

Boonen deed in Mons-en-Pévèle dus wat in Varese niet lukte: zijn supervorm verzilveren. En hoewel de discussie over het ploegenspel de voorbije dagen afsleet door de tand des tijds, spookt de gemiste kans nog vaak door zijn hoofd. 'Ik denk nog vaak terug aan zondag, ja. Ik was dan ook echt wel goed. Pas op, deze zege stemt me gelukkig hoor. Winnen is altijd leuk, en het bewijst dat ik klaar ben voor Parijs-Tours, mijn laatste grote doel van het najaar. Maar toch... Een zege in Tours is nooit hetzelfde als een regenboogtrui.'

Varese heeft trouwens nog een ander vervelend gevolg voor Boonen. De rechterpols die hij blesseerde bij een val tijdens de parcoursverkenning hindert hem nog altijd. 'Eigenlijk heb ik nog knap wat last aan dat gewricht (de scafoïde, net onder de duim, red.). Toch als ik een bepaalde positie aanneem. Als ik in de beugel ga, kraakt het langs alle kanten. Niet dat de pijn ondraaglijk is, maar misschien doe ik er toch maar beter aan om er een scan van te laten maken.' (belga, bhe)

VANDAAG trekt het peloton van Bray-Dunes naar Poperinge. Na een passage in de Westhoek trekt het peloton richting Heuvelland, waar het in en rond Poperinge nog enkele plaatselijke ronden afwerkt. Het peloton passeert onder meer vier keer over de Rodeberg.