Vandaag en morgen open tijdens Ambachtelijk Weekend

Brouwerij 't Paenhuys laat bieren proeven

Print
Brouwerij 't Paenhuys laat bieren proeven

Dave en Paul Van Nieulande zouden graag een bruin bier aan het gamma van de brouwerij toevoegen.sl Foto: © Sylvain Luyckx

SINT-NIKLAAS - Zwarte Zjef en 'tPaenhuys Triple heten de eerste twee bieren van Paul Van Nieulande, die aan de Nieuwkerkenstraat een ambachtelijke brouwerij heeft opgestart. De brouwerij is een van de vele ambachten die open deur houdt tijdens het Ambachtelijk Weekend.

'Tien jaar geleden begon ik thuis te brouwen. Ik werd eerst verbannen naar de veranda, daarna naar het tuinhuis en nu zit ik hier in 'tPaenhuys aan de Nieuwkerkenstraat', lacht Paul Van Nieulande. 'De brouwerij is in volle ontwikkeling. We installeren nu een tweede ketel van driehonderd liter zodat de productie verhoogt. We hebben een gezellige proefruimte ingericht en werken aan de promotie van onze eerste brouwsels.'

Hoe is Van Nieulande aan de naam 'tPaenhuys geraakt? 'Dat is een historisch woord. Het betekent een plaats waar pannen en ketels staan om bier te brouwen', zegt Van Nieulande. 'Zo was er een paenhuys in elk dorp. In Bokrijk staat nog een authentiek exemplaar. Het is mijn droom om in elk dorp opnieuw een paenhuys te zien verschijnen.'

Experimentele brouwsels

De eerste bieren zijn inmiddels gebotteld. De Zwarte Zjef is een pikzwarte stout van tien graden, met koffiesmaak, lijkend op Guinness en genoemd naar de inmiddels vier jaar oude zoon van een vriend. 'tPaenhuys Triple is een amberkleurig bier van acht graden met koriander- en karamelsmaak. 'Speciaal voor het Ambachtelijk Weekend laat ik ook twee experimentele biertjes degusteren', vertelt Van Nieulande. 'Een naam of etiket hebben ze nog niet. Het eerste experimentele biertje is een tarwebier van zes graden, zurig van smaak. Het tweede proefbiertje smaakt als pale ale, amberkleurig met 6,5 graden. De mensen vragen me wel eens waarom ik altijd stevige bieren brouw. Er zijn al zoveel soorten pils op de markt en er komen er al zoveel uit de fabrieken. Waarom zou ik er dan nog één extra brouwen?'

De brouwer zit nooit stil. Altijd spoken er nieuwe ideeën door zijn hoofd. 'Een bruin biertje zou ik graag aan het gamma toevoegen', zegt Van Nieulande. 'Ik experimenteer al enkele weken.'

'Ons voordeel is dat we als kleinschalige ambachtelijke brouwerij ook eens dertig of honderd liter kunnen maken in plaats van telkens gigantische hoeveelheden. Brouwen voor speciale gelegenheden zoals geboorten, communie en verjaardagen, het kan hier allemaal.'

't Paenhuys, Nieuwkerkenstraat 202b, Nieuwkerken. Het proeflokaal is open op zaterdag 20 en zondag 21augustus vanaf 10uur. Ook elke eerste zaterdag van de maand open.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio