Twintigtal betogers plakt voorgevel vol affiches tegen gebruik van eieren uit legbatterijen

Gaia voert actie bij Devos-Lemmens

PUURS - 'Devos-Lemmens, haal de kip uit de kooi', klonk het vrijdagvoormiddag aan de kantoren van de sauzenproducent aan de N16 in Puurs. Onder leiding van Michel Vandenbosch beplakten een kleine twintig actievoerders de gevel en ramen vol affiches.

Al vijf jaar viseert de dierenrechtenorganisatie mayonaiseproducent Devos-Lemmens. Zij gebruiken nog steeds eieren uit legbatterijen in hun producten. Maar ook supermarkten Carrefour, Delhaize, Aldi en Colruyt maakten de overstap naar scharreleieren nog niet. Met haar 'boycot-cot'-campagne wil Gaia de bedrijven overtuigen om enkel scharreleieren in hun mayonaise te mengen. Het gebruik van eieren van kooikippen moet volgens Gaia aan banden gelegd worden.

'We scanderen tot de mensen van Devos-Lemmens buiten komen', zei Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch voordat ze het gebouw bestormden en de gevel volplakten met affiches. Maar toen dat niet veel effect bleek te hebben, vielen ze de lobby van het gebouw binnen en eisten een overleg met iemand van het management.

'We proberen al vijf jaar om het bedrijf ervan te overtuigen om scharreleieren te gebruiken, maar als ze er niets aan doen, zit er niets anders op dan acties zoals deze te ondernemen', legt directeur van Gaia Ann Degreef uit. 'Als hun concurrent Calvé met enkel scharreleieren kan werken, waarom Devos-Lemmens dan niet? Wij willen dat er een datum wordt vastgelegd waarop ze definitief omschakelen'.

Na lang slogans scanderen, kreeg Vandenbosch toch een overleg met de directeur marketing van de mayonaiseproducent. Maar echt veel verder staan ze nog niet, want doordat de grote baas afwezig was, werden nog geen verdere uitspraken gedaan.

'Binnenkort zouden ze ons uitnodigen voor een nieuw gesprek. Volgens de mensen met wie we vandaag samen zaten, zou de intentie om te stoppen met legbatterijeieren er zijn. We geven hen nog een kans om een datum vast te leggen waarop ze omschakelen, en als dat niet lukt blijven we acties ondernemen', klinkt het bij Gaia.

Als campagnebeeld gebruikt de organisatie een beeld van een kip in een mayonaisepot. Die gebruiken ze in hun advertenties, op hun affiches en op de website. 'Een legkip leeft op nog geen A4-tje ruimte', zegt Vandenbosch. 'Met legkipeieren doet Devos-Lemmens kippen onnodig lijden'.

Campbell Foods Belgium, het moederbedrijf van Devos-Lemmens, zegt dat het bedrijf zich engageert voor een stapsgewijze overstap. 'Devos Lemmens is zich bewust van de noodzaak om het welzijn van dieren te beschermen', klinkt het.

'We werken samen met onze leveranciers om ervoor te zorgen dat op termijn alle eieren die we gebruiken afkomstig zijn van scharrelkippen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio