Homejackers aan de haal met geld en Swarovski-collectie in Roeselare

'Gelukkig had ik mijn Audi in veiligheid gebracht'

'Gelukkig had ik mijn Audi in veiligheid gebracht'

sbr Foto: © SBR

ROESELARE - Wellicht waren de homejackers, die diezelfde nacht toesloegen in Zwevegem, ook in de Honzebroekstraat in Roeselare uit op de AudiRS4 van Rebecca Lobbestael en Inan Kaygusuz. Maar verontrust door de recente golf van inbraken en autodiefstallen, had Rebecca de wagen elders ondergebracht. De inbrekers verdwenen dan maar met een behoorlijke som geld en een waardevolle collectie Swarovski-beeldjes.

De golf van zware homejackings en ramkraken in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen begon op 24februari met een inbraak in de Apple-computerwinkel van Carl Willaert in de Brugsesteenweg in Roeselare. Ze werden allemaal toegeschreven aan een bende brutale Franse gangsters. Eind vorige maand werd het iets rustiger. Maar sinds begin deze week wordt de regio opnieuw geteisterd door wat wel eens de nieuwe Kappa-bende wordt genoemd.

Nadat maandagnacht al een ramkraak werd gepleegd op kledingzaak 'tKapoentje in Anzegem en dinsdagnacht twee dure wagens verdwenen in Geluwe, vonden in de nacht van woensdag op donderdag weer twee homejackings plaats in Zwevegem en in Roeselare.

In haar villa in de Honzebroekstraat in Roeselare werd Rebecca Lobbestael rond 2.50uur gewekt door het geblaf van één van haar honden. 'Omdat onze kantoren zich op de eerste verdieping bevinden, slapen we beneden', zegt Rebecca. 'Tot mijn verbazing hoorde ik gebabbel op de gang. Eerst dacht ik nog dat mijn moeder, Georgette Hanson(88), die bij ons inwoont en in de woonkamer slaapt, tegen de honden aan het praten was. Maar toen ik de deur van onze slaapkamer opende, zag ik overal licht branden en twee kerels in de hal lopen. De voordeur bleek opengebroken en de kast in de gang stond open. Ik wekte mijn man en die gaf mij meteen de raad om de deur van de slaapkamer op slot te doen en de politie te bellen.' Rebecca is zaakvoerster van Ultimed, een groothandel in farmaceutische producten, en runt samen met haar man Inan Kaygusuz Bistro LoKa in Lichtervelde.

'Ik was natuurlijk doodongerust over mijn moeder, maar opeens hoorden we de voordeur dichtslaan. Pas dan durfde ik weer een kijkje nemen in de hal. Gelukkig was mijn ma ongedeerd. Pas toen de politie arriveerde, zag ik op de beelden van onze beveiligingscamera's dat er zes mannen in ons huis waren geweest. Allemaal met kappen over hun hoofd.'

Recebba stelde vast dat de inbrekers waren gevlucht met een belangrijke som geld en een collectie kristallen Swarovski-beeldjes die ze in een kast hadden gevonden.

'Maar wellicht waren ze op mijn AudiRS4 uit', vermoedt Rebecca, die enkele weken geleden al twee verdachte figuren in de straat zag rondhangen. 'Maar omdat ik natuurlijk ook had gelezen over de golf van inbraken waarbij telkens Audi's werden gebruikt of gestolen, onder meer bij een vriend van mijn zoon in de Noordlaan in Roeselare, had ik de auto elders ondergebracht. Een juiste beslissing, anders was ik wellicht ook mijn wagen kwijt.'

Weg met Audi Quattro

Bij Rik Plovie en Joly Blomme in de Avelgemstraat in Zwevegem gingen wellicht dezelfde gangsters iets later wel aan de haal met een exclusieve AudiA5 Quattro.

'Volgens de beelden zijn ze rond 3.17uur gearriveerd, met de BMWX10 die de nacht voordien in Geluwe was gestolen.Ze hebben eerst geprobeerd via de garage binnen te geraken. Dan hebben ze geprobeerd met een schroevendraaier de deur te openen, maar omdat dat ook niet lukte, zijn ze op de deur beginnen bonken', vertelt vrachtwagenchauffeur Rik.

Het koppel probeerde de homejackers nog weg te jagen door hard te roepen. 'Maar ze begonnen nog harder te bonken', gaat Joly verder. 'Uiteindelijk hebben ze twee bloempotten gebruikt om een raam aan diggelen te gooien. Het was nochtans driedubbel glas. Mijn man nam een oud samoeraizwaard, maar ik wou niet dat hij het zou gebruiken. Ik was bang voor hun reactie.'

Rik trok naar beneden en stond op de trap oog in oog met vier gemaskerde mannen. 'In het Frans heb ik gevraagd of ze de autosleutels wilden. Op die manier wou ik voorkomen dat ze Joly of Luca iets zouden aandoen. Nadat ik ze de autosleutels gaf, eisten ze nog geld. Mijn portefeuille zat echter in mijn frigobox die in de kelder klaarstond. Van de stress kreeg ik hem niet meteen open en omdat het niet rap genoeg ging, sloegen ze hard tegen mijn hoofd.'

De homejackers gingen er uiteindelijk vandoor met de wagen ter waarde van 65.000euro, de portefeuille van Rik met 150euro, juwelen en een digitaal fototoestel.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio