Twee jeugdvrienden maken ongewone mousserende wijnen

Limburgse bubbels van oude appels en bier

Limburgse bubbels van oude appels en bier

Luc Dirkx (links) naast Guy Geunis: 'Ik wil ook mousserende fruitbieren op de markt brengen.'rs Foto: © rs

BORGLOON - Twee Maaslandse jeugdvrienden brachten zopas twee mousserende wijnen van een ongewoon basisproduct op de markt. Guy Geunis maakte bubbels van oude appelvariëteiten, Luc Dirkx produceerde twee champagnebieren.

Guy Geunis maakt al 22 jaar mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle: de tweede gisting vindt net zoals bij champagne plaats in de fles. De soortnaam champagne mag alleen gebruikt worden voor wijnen die in de Champagnestreek gemaakt worden, maar hij bedacht een publicitair handigheidje: hij commercialiseerde zijn wijnen onder de merknaam Champinnot.

Zijn wijngaarden liggen in Borgloon en beslaan ongeveer twee hectaren. Jaarlijks produceert hij zo'n 4.000 flessen mousserende en 1.700 stille wijn. Die staan op de kaart van sterrententen als Hof van Cleve, De Karmeliet en Vivendum. Naast vier variëteiten van klassieke druivensoorten als chardonnay, pinot meunier en pinot noir maakt hij nu ook een mousserende wijn van oude appelsoorten.

Natuurpunt

Boskoop, sterappel en keuleman, bijvoorbeeld. Ook hierbij wordt de méthode traditionelle toegepast. De vereniging Natuurpunt verleende medewerking bij de opstart. Het nieuwe product kreeg toepasselijk de naam Apples & Pearls. Opmerkelijk detail: zijn wijnen mogen niet meer onder de overkoepelende naam Champinnot verkocht worden.

'Anderhalf jaar geleden werd ik in gebreke gesteld door het CIVC, een Franse organisatie die waakt over de bescherming van de naam Champagne', preciseert hij. 'Jarenlang kraaide er geen haan naar, maar door een artikel in een weekblad kwamen ze erachter dat een Belg wijn maakte onder de naam Champinnot. Ze vonden dat te erg lijken op Champagne. Tot 1 juli mag ik Champinnot gebruiken, daarna wordt het Optimbulles.'

Bzart

Luc Dirkx maakt bubbels van een totaal andere soort: hij laat een blond streekbier en een lambiek van brouwerij Oud Beersel hergisten op fles na toevoeging van suiker en champagnegist. Het resultaat is een gechampagniseerd bier, dat geschikt is als aperitief, maaltijddrank of digestief. Het staat al op de kaart van topzaken als Brasserie Latem, Magis en Couvert Couvert.

Het werd gecommercialiseerd onder de naam Bzart. 'De B verwijst naar bier en Belgisch, de volledige naam naar het wat excentrieke karakter', verduidelijkt de producent. Er werden 1.800 flessen blond en 1.300 lambiek geproduceerd. De eerste voorraad is al uitverkocht.

Mannen en vrouwen

'Deze drank verenigt het beste van twee werelden: het feestelijke karakter van champagne en de volle smaak van een ambachtelijk gebrouwen Belgisch bier', zegt Luc Dirkx. 'De traditie wil dat vrouwen liever een glaasje bubbels drinken voor het eten, veel mannen verkiezen een biertje. In enkele restaurants is men al jaren op zoek naar een drank die zowel bij mannen als vrouwen in de smaak valt. Bij mijn weten is dit het eerste en enige champagnebier ter wereld.'

'Wat ik nu doe, is niet zo nieuw. Oorspronkelijk werd lambiek in kruiken bewaard, maar een Brusselse brouwerij kocht lege champagneflessen op en vulde die om ze aan particulieren te verkopen. Door de hergisting in de fles ontstond geuze. Ik wilde dat procedé opnieuw invoeren. In het najaar breng ik ook mousserende fruitbieren op de markt met uitsluitend Limburgs fruit als basis.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio