Column Rik Samaey

Het is nog niet gedaan

Het is nog niet gedaan

Foto: PN

Geen tijd meer voor iets nieuws en dus moest gerekend worden op een minieme of zelfs onbestaande foutmarge in de offensieve en defensieve patronen. Dit was het game plan.

In de wedstrijd tegen Georgië werd het snel duidelijk waar we aan toe waren. Defensief klopte het absoluut niet. Er werd te laat geroteerd of zelfs niet. Eén speler mocht tot viermaal toe op een backdoor al dunkend scoren. Ook de dominatie in aanvallende rebound was pijnlijk. Offensief kon er zowel collectief als individueel weinig gecreëerd worden en er was niemand om de ploeg op sleeptouw te nemen. Veelvuldig balverlies dat dan nog resulteerde in een eenvoudige korf langs de overzijde. Slechts op het einde van de het derde kwart de eerste vrijworpen afdwingen onderstreept ook de ondermaatse prestatie. Een pijnlijke nederlaag, maar het EK is nog niet voorbij.

Er zijn vijf wedstrijden in de eerste ronde die zeer snel worden afgewerkt en dus moet je daags nadien weer paraat zijn. Een slechte match is geen slecht tornooi. De match tegen Bulgarije was een close game waarbij we meestal een paar punten in het krijt stonden maar met het gevoel dat we deze match toch zullen winnen. Het kwam er op neer wie in moneytime de beste beslissingen zou nemen. We komen op het ideale moment op voorsprong en nemen een optie op de zege. We krijgen echter in de eindfase een droge 0-5 te slikken en de Bulgaren kunnen een makkelijke aanvallende rebound nemen. Bij ons was er niemand die echt de verantwoordelijkheid kan of wil nemen voor de laatste shots. Het resultaat was een buzzer shot dat op de ring strandt en geen verlenging.

Het EK is nog niet gedaan. We hebben er lang op moeten wachten en daarom is er ‘voluit tegenaan gaan' in elke wedstrijd een must. Het geloof dat alles nog mogelijk is in groep D moet ook de motivatie zijn voor de volgende drie wedstrijden. Let's do it Lions!

Tijdens het EK is basketicoon Rik Samaey (109 selecties bij de Belgian Lions) op woensdag en zaterdag onze columnist.

Corrigeer

Uitslagen & standen