Mooi aanbod zorgt voor gevuld programma

Haspengouw maakt zich klaar voor bloesemweekend

Foto: Raf Vanmechelen

SINT-TRUIDEN/BORGLOON/HEERS/GINGELOM - Haspengouw maakt zich op voor een van de drukste weekends van het jaar. De bloesems aan de fruitbomen staan in volle bloei en de streek verwacht duizenden wandelaars en fietsers. We zetten enkele van de tientallen activiteiten op een rij.

Op een wel héél exclusieve manier van de bloesems genieten en ontspannen kan nog tot en met 1 mei in Velm. Midden in het groen, met een mooi panorama en bloeiende fruitbomen binnen handbereik staat er een luxueuze loungetent. De lounge bevindt op de bloesemfietsroute tussen de knooppunten 186 en 359.

Fietsen en wandelen

WTC De Basfietsers uit Zonhoven organiseren zaterdag de vijftiende Bloesem Classic met tochten over 45, 90, 130 of 150 kilometer door Haspengouw. De ritten vertrekken vanaf 7 uur aan GC Tentakel, Waardstraat 65 in Zonhoven.

Toerisme Herk-de-Stad organiseert op zondag bloesemfietsen- en wandelen in Donk. Inschrijven kan vanaf 10 uur in de Parochiezaal van Donk. Er is een bewegwijzerde fietslus van dertig kilometer. Wandelaars kunnen kiezen uit verschillende routes.

De Bloesemring, een uniek wandel- en fietsevenement, is op zondag aan de negende editie toe. Het traditionele startpunt is verlegd van Borgloon naar het voormalig vliegveld Brustem (Sint-Truiden). Alle fietsroutes en rustpunten zijn daardoor vernieuwd. De wandelroutes vertrekken aan kasteel De Klee in Borgloon, kerkplein Zammelen en dorpsplein Ulbeek. Bij de start krijgen de deelnemers een overzichtsmap, een ontbijt en wat water en fruit voor onderweg. ‘De opbrengst van de Bloesemring gaat ook nu weer naar Een Hart voor Limburg. In totaal schonken we al 75.000 euro aan dit goede doel', zegt coördinator Jos Raets.

Meer dan wandelen en fietsen

Het Maanhof in de Bergstraat in Borlo en de Oppenheimers presenteren zondag hun eerste Bloesemterras. Vanaf 13 uur start er een begeleide bloesemwandeling van 5,5 km en vanaf 15 uur verzorgen de Oppenheimers een sfeervol optreden.

De 62ste bloesemwijding in Sint-Truiden begint zondag om 13 uur begint met een lenteconcert in het ontwijde kerkje van Guvelingen, gebracht door Amabile. Daarna vertrekt een processie naar de Tuinbouwschool voor de bloesem-, tractor-, honden- en paardenzegening. Er is ook een bloesemterras met een streekproductenmarkt, gratis rondleidingen en optredens. Het evenement zorgt elk jaar voor mooie en volkse taferelen.

Aan het kasteel van Rullingen in Borgloon start zondag om 14 uur een bloesemtaptoe. Aan het muzikaal schouwspel nemen verschillende korpsen, waarvan drie lokale, deel. De fanfares van Hoepertingen en Bommershoven en de harmonie Gors-Opleeuw bijten de spits af. Aansluitend zijn er show- en marchingbands. Van eigen bodem is de Koninklijke Harmonie Ons Verlangen uit Beverst (Bilzen) te gast. De toegang is gratis.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio