Wapensmokkelaars vrij door procedurefout

Drie maanden nadat de Brussels politie erin geslaagd is een bende wapensmokkelaars op te rollen, zijn vier verdachten alweer op vrije voeten na een procedurefout. Men is vergeten hun dossiers ter inzage klaar te leggen voor hun advocaten.

Begin februari voerde de Brusselse federale gerechtelijke politie een reeks huiszoekingen uit bij leden van een Belgisch-Albanese bende die oorlogswapens verkocht aan zware gangsters. De onderzoekers namen daarbij onder meer een vijftiental pistolen, een kalasjnikov, explosieven en een berg munitie in beslag. De agenten troffen ook kogelwerende vesten aan, armbanden en zwaailichten van de politie en zelfs interventie-uniformen van de Albanese politie.

Twaalf verdachten werden opgepakt. De meesten hadden al heel wat op hun kerfstok. Vier van hen zijn sindsdien aangehouden.

De Brusselse rechercheurs waren bijzonder trots met dit resultaat omdat zij tijdens interventies almaar vaker geconfronteerd worden met gangsters die niet aarzelen om dergelijk zwaar wapentuig ook effectief tegen hen te gebruiken. Het onderzoek naar de wapensmokkelaars had bovendien anderhalf jaar geduurd.

Gisteren moesten de vier verdachten voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) verschijnen voor de eventuele verlenging van hun voorlopige hechtenis. De procedure voorziet dat zij en/of hun advocaten de dag voordien de kans moeten krijgen om het onderzoeksdossier in te kijken. Dat is klaarblijkelijk niet gebeurd. Er restte de KI geen andere oplossing dan de vier te laten gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees