Organisatie houdt zich ook bezig met mensenhandel en witwaspraktijken

Politie pakt dertien leden drugsbende op

MAASMECHELEN - De lokale recherche van Maasmechelen en de federale gerechtelijke politie van Tongeren hebben de afgelopen maand dertien leden opgepakt van een bende. Die teelde drugs en hield zich ook bezig met mensenhandel en witwaspraktijken.

Het onderzoek naar de bende begon in maart 2010. De politie hield daarbij verschillende huiszoekingen. In totaal werden dertien personen opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, drugsdelicten, mensenhandel, oplichtingen, zegelverbrekingen, diefstallen en witwaspraktijken. De politie nam ook verschillende luxewagens van de bendeleden en een aantal handvuurwapens in beslag.

Het verder onderzoek concentreert zich op de kopstukken van de organisatie. Een van hen trok al een tijd geleden de aandacht van het Tongerse gerecht. Die verdachte had op korte tijd enkele opvallende investeringen in vastgoed gerealiseerd, kort nadat hij in Tongeren werd veroordeeld voor (internationale) drugshandel. De man wordt dan ook verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Elf personen zijn momenteel in verschillende gevangenissen opgesloten.

Brandstichting

In de loop van het onderzoek konden een aanzienlijk aantal cannabisplantages in beeld worden gebracht, voornamelijk in de regio Maasmechelen en Zutendaal, maar ook in Nederland. Opvallend was dat een aantal van de woningen waarin de cannabisplantages werden ondergebracht op korte tijd getroffen werden door brandstichting. Zo kon de lokale recherche van de politiezone Maasmechelen, in het kader van een geplande huiszoeking in een bekend drugspand te Maasmechelen, de villa vrijwaren en de brand laten blussen. Er werden daarna verschillende brandhaarden in de villa aangetroffen en in de kelder van het gebouw werd een professionele cannabisplantage ontdekt.

Bij het begin van het onderzoek bleek al snel dat een tak binnen de bende zich specifiek bezig hield met zegelverbrekingen en diefstallen, in het bijzonder op locaties waar voordien cannabisplantages door de politie werden ontmanteld. Met het weggehaalde materiaal zette de bende nieuwe drugsplantages op. Ze was ook actief met het 'oogsten' van concurrerende cannabisplantages.

Bulgaren aan het werk

Wat de mensenhandel betreft werden in hoofdzaak Bulgaren illegaal aan het werk gezet, voornamelijk in de bouwsector.

Een andere tak van de organisatie specialiseerde zich in het leeghalen van vennootschappen, net voor een faillissement, en in oplichterij. De politie zet het onderzoek voort.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio