Bewoners Borgerhout vrezen onteigeningen voor park

Bewoners Borgerhout vrezen onteigeningen voor park

De stad Antwerpen wil twaalf huizen onteigenen in de Maréestraat, Langstraat en Bakkerstraat in Borgerhout. lej Foto: © jozef leysen

BORGERHOUT - De bewoners van de twaalf woningen in Borgerhout die onteigend dreigen te worden, zijn ontgoocheld na hun ontmoeting met burgemeester Janssens maandagavond. 'Dit was zwaar eenrichtingsverkeer', zegt Ilan Delvaux.

Ilan Delvaux woont eigenlijk nog niet in de buurt - hij is zijn huis in de Bakkerstraat nog volop aan het renoveren - en toch heeft hij zich opgeworpen als woordvoerder van de bedreigde bewoners. De stad Antwerpen wil twaalf huizen onteigenen in de Maréestraat, Langstraat en Bakkerstraat in Borgerhout. Het gebied dat dan vrijkomt, moet een groene zone in het grijze Borgerhout worden.

Maandagavond hadden de getroffen bewoners een ontmoeting met het stadsbestuur. Maar dat heeft hen niet gerustgesteld. 'Het was een eenduidig, rechtlijnig gesprek', zegt Ilan Delvaux. 'Het was heel tendentieus.' Delvaux heeft, net als de andere buren, de indruk dat alles al beslist is. Dat hun protest niets uitmaakt. En dat maakt hem boos.

'Dat ze eerst de bestaande pleintjes, zoals het Coxplein of het Laar, aanpakken en groener maken en zien of dat werkt. En dan pas nadenken over onteigeningen. Ze vergeten dat het hier om vijftig mensen gaat. Daar wordt veel te lichtzinnig over gegaan.'

Een definitieve beslissing over de onteigening is nog niet genomen, zegt het stadsbestuur. Daarover moet eerst het schepencollege beslissen en daarna de gemeenteraad.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio