Dramatisch tekort aan rusthuizen: hoe scoort uw gemeente?De ouderenzorg in Vlaanderen verkeert in een abominabele toestand blijkt uit een studie van denktank Itinera. Veel gemeenten hebben hun bejaarden bitter weinig opvang en verzorging te bieden, terwijl de vergrijzing toch wild om zich heen grijpt. Voor een stuk heeft dat met politieke kortzichtigheid te maken. ‘De politiek denkt op een termijn van vijf jaar en verliest uit het oog wat daarna moet gebeuren.’ Lees meer...

Woonzorgcentra (rusthuizen)


Klik op een gemeente op onderstaande kaart en ontdek hoe groot het tekort aan rusthuisbedden in uw gemeente is. Bovenaan de pagina kan u doorklikken naar de cijfers voor serviceflats, dagverzorgingscentra en lokale dienstencentra.


* Bron cijfers: Itinera en Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
* Behoefte 2012: Lees hier meer info over de theoretisch berekende behoefte of programmacijfers voor woonzorgcentra

Rusthuisbedden per gemeenteEen kwart meer opvang nodigCijfers

De wachtlijsten zijn een bekend probleem, dat al jaren aansleept. Maar de cijfers doen duizelen. Er staan niet minder dan 109.150 tot 162.629 ouderen op de wachtlijst van een woonzorgcentrum. Meer dan de helft van hen moet langer dan een half jaar wachten eer ze onderdak vindt. Er is een kwart meer opvang nodig om te kunnen doen wat nodig is.

Wat is een woonzorgcentrum?

Een woonzorgcentrum is de nieuwe benaming voor een rusthuis. Een woonzorgcentrum biedt permanente opvang en verzorging aan wie 65 jaar of ouder is en niet meer thuis kan wonen. Voor wie er verblijft, is het woonzorgcentrum dus een nieuwe thuis.

Meer info en adressen van woonzorgcentra in uw buurt vindt u hier.

De 10 beste gemeenten in Vlaanderen

1. Horebeke
2. Pepingen
3. Maarkedal
4. Tremelo
5. Sint-Amands
6. Lo-Reninge
7. Dentergem
8. Nazareth
9. Bertem
10. Drogenbos