Forum

Reacties

Geen B-attesten meer in eerste graad secundair

  • woensdag 20 juni 2012, 05h08

Lees het volledige artikel

Reacties

Meest Recent

Op 21 juni 2012 omstreeks 12:37, zei Dirk Simoens:

hopelijk leest Pascal Smet o.a. alle onderstaande reacties en toetst hij eindelijk zijn eigen ego aan het gezonde 'boerenverstand' - deze hint is geldig voor zowat àlle 'experts' op welk gebied dan ook...

Op 21 juni 2012 omstreeks 11:45, zei eugeen pellens:

Nog even en iedereen met een IQ boven de 70 kan in belgië burgelijk ingenieur worden. Gewoon de drempels blijven verlagen.

Op 21 juni 2012 omstreeks 10:35, zei Ingeborg Nijs:

Ik stel voor dat het eerste jaar een verkenningsjaar wordt en dat in het tweede jaar gekozen wordt tussen clusters. Leerlingen evolueren volgens hun niveau. Op het diploma staat dan bijvoorbeeld Cluster Talen, niveau B1. Geen deliberaties, A, B, C attesten meer. Leerlingen gaan van het éne niveau naar het volgende als ze geslaagd zijn. Criteria zijn duidelijk : voor elk niveau dienen steeds twee tussentijdse bedrijfsgerichte proeven afgelegd en één slottoets (+ eventueel één taak als bijvoorbeeld een groepsopdracht of een boekbespreking). Anders doen ze automatisch het niveau over. Een niveau hoeft niet noodzakelijk één schooljaar te beslaan, kan ook 1/2 schooljaar of 1 1/2 schooljaar. Toetsen en slottoets is steeds bedrijfsgericht, want als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt heb je wel een diploma maar veelal ben je er niks mee bij gebrek aan ervaring. Laatste niveau houdt steeds een stage in, ook voor talen bijvoorbeeld eens meedraaien op een vertaaldienst.

Op 20 juni 2012 omstreeks 23:52, zei Martin Boudry:

We geven minister Smet best onmiddellijk een C-attest (=niet geslaagd) zeker ?

Op 20 juni 2012 omstreeks 20:34, zei Filip Vandendriessche:

Schaf misschien meteen ook de schoolplicht af??

Op 20 juni 2012 omstreeks 20:04, zei Marc Goemaere:

alle scholen zijn in hetzelfde bedje ziek:zoveel mogelijk leerlingen want dat zijn zoveel euro per kop.Wie het tegendeel vertelt is een leugenaar.De scholen zijn er niet voor de leerlingen,maar de leerlingen zijn er voor de school.Er wordt rond die zaak veel poeha gemaakt,maar dat zal het onderwijs niet verbeteren.Vroeger kon je als afgestudeerde na veertien dagen mee in de industrie,nu moet dat maanden duren.Zit de ganse opleiding niet een beetje fout,doorschuiven is de slogan,bekwaam of niet.

Op 20 juni 2012 omstreeks 19:08, zei Anne De Waele:

Kan de auteur van dit artikel eens uitleggen hoe hij aan het besluit komt dat Smet een einde maakt aan het verguisde watervalsysteem door de B-attesten af te schaffen? Denkt hij nu echt dat alle leerlingen die dan in het derde jaar komen, perfect zullen kunnen volgen? Volgens mij gaat het B-attesten regenen in het derde jaar en zal men met heel wat gefrustreerde leerlingen zitten die gewoon twee jaar kwijt zijn.

Op 20 juni 2012 omstreeks 16:54, zei Jürgen Aerts:

Ik had liever behoud met quota gezien. Zo raak je de filterernde elitescholen en bescherm je leerlingen in scholen waar het attest terecht wordt afgeleverd.

Op 20 juni 2012 omstreeks 16:02, zei Johan Strobbe:

Door van de eerste graad een eenheidsworst te maken zal men zowel de goede als de minder goede leerlingen demotiveren. Een ramp komt over ons onderwijs! Welke politieke partij durft tegen Smet in te gaan?

Op 20 juni 2012 omstreeks 15:26, zei Martine De Donder:

Als leerkracht met 35 jaar onderwijservaring heb ik een goed voorstel voor onze minister: 'Geef het diploma secundair onderwijs direct kado bij de geboorte!'. Dan hoef ik niet langer uren te vergaderen, te verbeteren, leerlingen bij te werken, nascholingen te volgen, verantwoording af te leggen aan de ouders, leerlingendossiers bij te houden... Een schitterende compensatie voor het optrekken van mijn pensioenleeftijd. Op die manier kan ik het beslist tot mijn 75ste volhouden!

Hoogst aantal stemmen

Op 20 juni 2012 omstreeks 09:52, zei David Desmet:

Ik snap het niet. Door wegvallen van B-attest zullen gewoon veel eer kinderen een onverdiende A-attest krijgen, waardoor ze het jaar erop nog meer moeite krijgen, om dan een C-attest te krijgen ?

Op 20 juni 2012 omstreeks 09:05, zei Swa Cauwenbergh:

De socialistische afbraak van het onderwijs gaat verder en verder.

1 reacties

Op 20 juni 2012 omstreeks 23:13, zei Sanne Maes:

sterk beargumenteerd betoog moet ik zeggen. Ik ben onder de indruk!

Op 20 juni 2012 omstreeks 08:54, zei Magda Bauwens:

Wat denkt de minister te bereiken? Dat de minder begaafde jongeren, de kinderen die reeds vanaf de eerste klassen van de lagere school zich doodverveelden omdat ze weinig snapten van de leerstof, kinderen die om welke reden dan ook helemaal geen zin hadden om te luisteren, om op te letten, om hun leerstof in te oefenen en dus maar voortdurend tegendraads waren en de lessen stoorden, dat die nu plots in de eerste graad secundair onderwijs wèl geïnteresseerd zouden zijn in de leerstof? Ik beklaag de leerkrachten in die eerste graad. Het is met de huidige mentaliteit van veel jongeren zo gesteld dat het zeer lastig is hen de leerstof bij te brengen. Waarom zou een leerling zich fatsoenlijk gedragen en zich inspannen nu het er eigenlijk toch niet toe doet?

Op 20 juni 2012 omstreeks 10:39, zei Tim Beullens:

Triest! Ouders die hun kind per sé in ASO willen, (want dat staat goed in de sportclub en onder vrienden)kunnen dat nu 2 jaar volhouden ook. Daarna heeft het kind een dubbele achterstand, want na de eerste overgang kon het al niet mee, ondertussen is het helemaal het noorden kwijt en mist hij belangrijke basis aan vakken uit het TSO of BSO. Hierdoor krijg je leerlingen die nergens meer passen en hun ganse carrière problemen zullen blijven hebben. Vertrouw gewoon op de leerkrachten, een B of C geven doen ze echt niet 'zomaar' hoor! Nu gaan ze na de eerste graad jaren kunnen dubbelen en helemaal schoolmoe worden omdat ze in de eerste graad op een te hoog niveau blijven zitten. Het zou beter zijn dat sommige ouders beseffen dat TSO en BSO geen schande is!

1 reacties

Op 20 juni 2012 omstreeks 15:35, zei Claudia Rosseel:

Inderdaad. Men zou beter overgangsjaren voorzien na TSO en BSO om leerlingen die intussen hun draai gevonden hebben te laten aansluiten bij vervolgopleidingen waar ze net iets te weinig theorie voor zagen. Dat lijkt me voor trage starters beter dan hen in de eerste graad zodanig aan het lijntje te houden dat dit twee verloren jaren worden - en met grote waarschijnlijkheid veel meer dan dat.

1 reacties

Op 20 juni 2012 omstreeks 20:39, zei Julie Selvais:

Dit bestaat al, de zogenaamde '4e graad'. Dat is een 7e TSO-specialisatiejaar, dat je kan volgen als je een diploma secundair onderwijs hebt, ongeacht of dat een diploma ASO, TSO of BSO is. In de school waar ik werk heb je zo de richting tandartsassistent.

1 reacties

Op 23 juni 2012 omstreeks 18:27, zei Claudia Rosseel:

Dat is niet echt een brugjaar naar hoger onderwijs, ik dacht eerder in die richting.

Op 20 juni 2012 omstreeks 09:10, zei Assad Ibrahim:

Wie van de kinderen gaat nog studeren als er toch geen onderscheid meer gemaakt wordt? Selectie is 'natuurlijk' en de echt goede en/of gemotiveerde leerlingen halen het wel. Dit 'handje vasthouden' is de zoveelste blunder van deze sossen-kluns! Ik kies in elk geval voor een 'witte' vrije school, spijtig genoeg zijn deze allemaal 'katholiek', maar in de praktijk valt het allemaal wel mee... naar de mis moet in de meeste gevallen niet meer gegaan worden. Er zijn gelukkig ook nog wel een paar 'witte' GO-scholen die selecteren op kwaliteit.

Op 20 juni 2012 omstreeks 10:37, zei Mark Goossens:

Inderdaad, typisch socialistisch, Ieder zijn A-attest. Gewoon een variant op alles gratis, zo goed gekend dankzij Steve Stunt. ---- Het niveau in de eerste 2 jaar wordt dan de grootste gemene deler van alle richtingen. Dus geen selectie, en zorgen dat de zwakste mee kan. Een vernedering voor alle intelligente studenten, en een enorme verspilling van talent. --------- Door de saaiheid en zwakheid van de lessen zullen de slimste studenten, deze die onze toekomst moeten garanderen, vervroegd afhaken.

Op 20 juni 2012 omstreeks 11:07, zei Johan Janssens:

nog even en kinderen zullen niet meer hoeven te studeren...loop rustig niets te doen op de speelplaats gedurende het schooljaar en net voor de vakantie geven we gewoon je diploma...vooruitgang...en dan later kunnen we ons afvragen waarom onze werknemers zo slecht presteren en de concurrentiepositie van ons land erop achteruit gaat...nadenken is blijkbaar niet meer van deze tijd...zelfs niet op regeringsniveau...arm vlaanderen

Op 20 juni 2012 omstreeks 07:46, zei Shana Beerten:

Ok, maar wat met een leerling die in het eerste jaar voor Latijn gekozen heeft en een tekort heeft voor Latijn. Deze leerling kan toch niet een A-attest krijgen, want dat wil zeggen dat hij/zij dit ook in het tweede jaar kan doen. We moeten ze op die leeftijd ook nog wel een beetje begeleiden en ondersteunen in de studiekeuze en de attesten hebben oorspronkelijk dat als doel.

Op 20 juni 2012 omstreeks 06:22, zei Gert Desmet:

Dus geen examens meer in eerste graad, enkel testen tijdens jaar? Wat met kinderen die niet meekunnen en de ouders dit niet willen inzien? 2 jaren verloren? Of zie ik dit alles mis?

Op 20 juni 2012 omstreeks 14:15, zei Mark Vandongen:

@Patrick Biesbrouck: Uw stelling dat ouders voor hun kinderen een hoger diploma willen, omdat dat zou leiden tot een hoger loon, gaat maar ten dele op. Ik zou eens willen weten wat een gemiddelde master in bijv. geschiedenis of politieke wetenschappen verdient. Wedden dat zijn uurloon een héél stuk lager ligt dan dat van mijn bakker, mijn dakwerker, mijn elektricien, of van de man die mij wasmachine komt repareren? Als ze al bij mij willen komen, want ze hebben de jobs maar te kiezen... En toch wil iedereen zijn kind per se in dat ASO houden, geschikt of niet. Een jammerlijke verspilling van talent vind ik dat. Smet zou beter daaraan iets doen. TSO en BSO moet de erkenning krijgen die het verdient. Maar dat doe je NIET door het ASO om zeep te helpen door een overdreven 'egalisering'. Daar wordt niemand beter van.

ADHESE IMU - 2K - NIET VERWIJDEREN
ADHESE SKY - 1K - NIET VERWIJDEREN

Spelregels forum

Lees hier de spelregels van ons forum. Opgelet, wie een van deze regels overtreedt zal geweerd worden van het forum.
De debatten worden gemodereerd door de online redactie.
ADHESE NBO_PARTNERTICKER - 2K - NIET VERWIJDEREN

ADHESE IMU.INHOUSE - 2K - NIET VERWIJDEREN