Serena Williams heeft Golden Slam

Serena Williams trad in Wimbledon toe tot zeer select clubje van houders van een Golden Slam. Tennissers die zowel alle grandslamtoernooien als een gouden olympische medaille wonnen. Alleen Steffi Graf kon dit al. Serena komt erbij nadat ze zaterdag in de finale van het enkelspel Maria Shaparova van het veld blies met 6-0 en 6-1.

Misschien wou Serena het meer dan Sharapova. ‘Ik herinner me een opslag dat ik dacht: Serena, dit is je beste kans op goud. Dit is Wimbledon, je speelt goed op gras, win. Ik had echt extreem veel focus. En ik voelde niet zoveel druk als tijdens Wimbledon. Dan staat het elke dag op de frontpagina's: Wimbledon, Wimbledon, Wimbledon. Nu zijn er zoveel meer sporten.'

Serena had al twee gouden medailles. Ze won zowel in Sydney als in Peking het dubbel met zus Venus. Maar enkel is natuurlijk nog wat anders. ‘Ik heb alles gewonnen, nu kan ik naar Disney World', grapte Serena.

Serena deed er gisteren een medaille bij. Samen met Venus won ze voor de derde keer het olympische dubbel, nu tegen de Tsjechen Hlavackova/Hradecka (6-4, 6-4). Vooral voor Venus een emotionele zege want door haar ziekte –het syndroom van Sjögren– was het al een heksentoer om zich te plaatsen voor deze Spelen. Maar nu kijkt ze verder. ‘Ik mik op Rio 2016', aldus Venus (32).