Parlement gaat statuut van profwielrenners aanpassen

Renners moeten bediende worden ‘omdat koersen vooral denkwerk is'

Het parlement wil het statuut van de profwielrenners aanpassen. Die worden in de toekomst verplicht bediende, in de hoop zo schijnzelfstandigheid uit te sluiten. De wielerwereld reageert sceptisch. ‘Renners worden tegenwoordig correct betaald', zegt ploegleider Patrick Lefevere.

Carina Van Cauter (Open VLD) is een van de indieners van het wetsvoorstel, dat alle meerderheidspartijen achter zich kreeg en straks dus gewoon wet wordt. Bedoeling is om de wielrenners een steviger sociaal statuut te garanderen en misbruiken uit te sluiten. ‘Een eerbetoon aan mijn vader', noemt Van Cauter dat. Die was zelf beroepsrenner en schopte het in 1955 zelfs tot Belgisch kampioen bij de profs. Een jaar eerder werd hij ook al wereldkampioen bij de amateurs.

Sociale bijdragen

Het voorstel komt er aan de vooravond van het Belgisch kampioenschap, nu zondag. Het houdt in dat de Belgische Wielrijdersbond (BWB) buitenlandse profploegen met Belgische renners in dienst kan verplichten om alle sociale bijdragen te betalen. De BWB treedt daarbij ook nu al op als sociaal kantoor, dat de bijdragen aan de overheid betaalt en die vervolgens terugvordert van de ploegen. Maar zeker de buitenlandse ploegen zien de zin van zo'n constructie niet in, al helemaal niet als hun renners als zelfstandigen zijn tewerkgesteld. Volgens Van Cauter is er soms echter sprake van schijnzelfstandigheid. ‘Wij willen dat die renners alle mogelijke bijstand kunnen krijgen, dat hun sociaal statuut in orde is en dat ze deftig verzekerd zijn.' De verplichte omschakeling van een arbeiders- naar een bediendestatuut moet extra bescherming bieden.

Volgens verschillende bronnen in het wielermilieu was bijvoorbeeld bij het RadioShack van Johan Bruyneel het gros van de renners als zelfstandige tewerkgesteld. Dat bleek vorig jaar. Toen mochten Ben Hermans en Sebastien Rosseler, samen met Jan Ghyselinck van het verdwenen HTC-Columbia, niet deelnemen aan het WK. Ze kregen pas toestemming toen de achterstallige bijdragen betaald werden.

De BWB onthaalt het wetsvoorstel positief. ‘Vroeger hadden we geen verhaal als ploegen niet betaalden', zegt directeur Jos Smets. ‘Nu wel.' Het wielermilieu, daarentegen, reageert erg sceptisch. ‘Denkt die mevrouw dat het wielrennen in de tijd van haar vader is blijven hangen?', vraagt Patrick Lefevere zich af. Zijn Omega Pharma-Quick Step is in Luxemburg gevestigd en zou dus geviseerd worden door de nieuwe wet. ‘Renners worden tegenwoordig correct betaald én zijn beschermd. Ik betaal elk jaar per renner vele duizenden euro's aan sociale bijdragen.'

Tot slot nog dit: als renners bediende moeten worden, heeft dat ook nog een andere, wat vreemde reden. Koersen is veeleer een intellectuele dan een fysieke bezigheid, zo gaat het in de tekst van het wetsvoorstel. Meer denken dan stampen dus?

Lees alle 28 reacties