Decibelmeter legt kreunende tennissters aan banden

De zusjes Williams, Maria Sharapova en ook onze Yanina 'Whoopie' Wickmayer zullen het niet graag horen. Maar de WTA-tennisfederatie zet binnenkort een decibelmeter in tegen het gekreun van luidruchtige tennisspeelsters. 'Goed dat dit wordt aangepakt', reageert Sabine Appelmans.

Steeds meer fans van het vrouwentennis ergeren zich aan het ongecontroleerde gegil van hun idolen. Ook de speelsters ergeren zich blauw. Sabine Lisicki deed woensdag op Wimbledon nog haar beklag over Bojana Jovanovski. Ze ging zo hard te keer dat ze het geluid van de bal niet eens meer kon horen. 'Het kan je echt wel uit je lood slaan. Het is dus goed dat er eindelijk iets gebeurt', vindt Sabine Appelmans. 'Want geloof me: tennissers kunnen met gemak de decibels van de boxen in een discotheek overstijgen.' (lacht)

Na vijf jaar gebakkelei heeft Stacey Allaster, CEO van de WTA-tennisfederatie, een plan uitgedokterd om het gekreun aan banden te leggen. Scheidsrechters zouden worden uitgerust met decibelmeters om speelsters te berispen als ze te ver gaan. Daarnaast wil de WTA de junioren aanpakken om te voorkomen dat er luidruchtige generaties worden opgeleid. De huidige generatie wordt voorlopig ongemoeid gelaten. Uit onderzoek is immers gebleken dat de ademhalingstechniek veranderen leidt tot mindere prestaties. 'Sharapova kan je zoiets niet meer afleren', zegt Appelmans. 'Maar de jongere meisjes des te meer. Uiteindelijk kopiëren ze gewoon het gedrag van al die sterren. Maken de coaches hen erop attent, zal het probleem na een paar jaar uitgeroeid zijn.'

De kreuners zullen er allesbehalve blij mee zijn, omdat ze benadrukken dat het bij hun ademhaling hoort. De anderen halen wellicht opgelucht adem. Het balgeluid, leggen ze uit, zegt alles over de slag - forehand of backhand - die eraan komt. Kim Clijsters vertelde dat ze ooit met een koptelefoon op tenniste en dat ze compleet verloren liep.

'Opperkreuner' Maria Sharapova - en ook nummer één van der wereld - onthaalt het revolutionaire plan verrassend positief: 'Stacey is de eerste die de moeite heeft gedaan om met speelsters, coaches en psychologen te praten. Haar voorstel lijkt me ze zeer verstandig.' Of het uiteindelijk de rangschikking van het vrouwentennis overhoop zal gooien, betwijfelt Appelmans. 'Het belang van het gekreun mag je zeker niet overdrijven. Al zal het wél een pak rustiger worden op het veld.' (lacht)

Lees alle 10 reacties