De Bruyne wil weg bij Chelsea, liefst definitief

Kevin De Bruyne heeft de knop Chelsea omgedraaid. Vanavond mag hij meer dan waarschijnlijk nog eens starten in de Champions League, in zijn hoofd heeft hij al afscheid genomen van de Londense club. Volgende week vraagt hij zijn vrijheid aan Chelsea-manager ­José Mourinho.

Too little, too late. Zo denkt Kevin De Bruyne over het plotse charmeoffensief van José Mourinho aan zijn adres. Vorige week zwaaide de Portugees met onverwachte lof en kondigde hij nieuwe speelkansen voor de 22-jarige Belg aan. Beloftes die in de vorige competitiewedstrijden op Sunderland (3-4) en Stoke (3-2) niet werden nagekomen. Vanavond komt De Bruyne meer dan waarschijnlijk wel in actie tegen Steaua Boekarest. Maar die nieuwe kans, al dan niet gevolgd door meer wedstrijden tussen nu en Nieuwjaar, lijken niks aan het besluit van De Bruyne te veranderen. Kevin wil weg – het liefst met een definitieve transfer.

Op de persconferentie voor de Champions League-wedstrijd van vanavond legde José Mourinho nog eens uit waarom hij zo weinig kansen aan Kevin De Bruyne had gegeven. De middenvelder startte voor het laatst in de League Cup­wedstrijd op Arsenal op ­29 oktober.

‘De posities 7, 10 en 11 (die van de aanvallende middenvelders, nvdr.) zijn waarschijnlijk die waar we de beste spelers hebben’, zei Mourinho. ‘Oscar, Mata, Willian, Schürrle, ­Hazard en De Bruyne. Iedereen die ik daar een kans gaf, beantwoordde aan mijn verwachtingen. Kevin is misschien de ­enige die minder kansen kreeg omdat de anderen het zo goed deden. Doelpunten maken, kansen creëren en begrijpen dat het verdedigende werk ook belangrijk is. Eden, Mata en Willian zijn op dat vlak ­geweldig vooruitgegaan.’

Afwachten

Mourinho herhaalde daarmee wat iedereen al voor het ­seizoen wist: dat Chelsea te veel dezelfde spelers heeft en niet iedereen kan spelen. De Bruyne is de situatie beu en wil de Blues verlaten met een ­definitieve transfer. Interesse is er genoeg – vooral uit de Bundesliga. Op een vergadering volgende week wordt de sportieve situatie van ­De Bruyne bekeken. De speler hoopt dat Mourinho hem ­tijdens die bijeenkomst zijn sportieve vrijheid wil geven.

Of de Portugees zich mee­werkend zal opstellen, is af te wachten. Vorige week ­herinnerde hij eraan dat De Bruyne tot nader order een speler van Chelsea is en dat het belang van de team belangrijker is dan het belang van de speler. De Bruyne (en bondscoach Marc Wilmots) wachten in spanning af.