Eerste aanvraag werd eerder nog afgewezen

Paardenprocessie op weg naar cultureel erfgoed

Paardenprocessie op weg naar cultureel erfgoed

Drie Vrome Maagden zijn een onderdeel van de Hakendoverse processie. fg Foto: © fg

TIENEN - Het Processiecomité van Hakendover doet een aanvraag om de jaarlijkse Paardenprocessie en het Dertienmaal erkend te krijgen als cultureel erfgoed.

'Het gaat om een tweede poging', zegt voorzitter Johan Dewolfs van het Processiecomité. 'Twee jaar geleden dienden we al een dossier in bij de Commissie voor Erkenning van Cultureel Erfgoed. Maar ons dossier was niet compleet genoeg. Belangrijke details ontbraken. We staken ons licht op bij experts. De nodige aanpassingen zijn nu aangebracht. Einde mei dienen we ons dossier weer in. Hopelijk kennen we einde dit jaar de uitslag. Als die gunstig uitvalt, doen we een aanvraag voor een erkenning als roerend werelderfgoed.'

De processie bezit veel elementen die in aanmerking kunnen komen voor een erkenning en waaraan geen extra subsidies verbonden zijn. Volgens Dewolfs kan een gunstig gevolg nog meer tot de verbeelding gaan spreken van bedevaarders, dagjestoeristen, ruiters en zelfs kermisvierders.

'En sponsors', voegt hij toe. 'De processie is een mengeling van devotie, nostalgie en folklore. Te dikwijls wordt alleen de nadruk gelegd op het grote aantal toeschouwers en het aantal paarden en ruiters. Beiden zijn zeer wisselvallig en grotendeels afhankelijk van het weer. Soms hebben we 20.000 bezoekers, soms een pak minder. Soms tellen we tweehonderd paarden, soms meer of minder. Maar vooral de kern van de processie is belangrijk voor een erkenning. Een duizendtal figuranten beelden de miraculeuze bouw van de kerk uit. Die bouw staat weergegeven in een houten retabel in de kerk. Muziekkorpsen, boogschutters, vendeliers, dragers van heiligenbeelden, apostelen, jachthoornblazers, doedelzakspelers, maagden te paard en niet te vergeten honderden bedevaarders van broederschappen uit Nederland stappen mee op. Dat in een dorpje van een 1.500 inwoners. Op paasmaandag staat het in rep en roer, want het is kermis en gelengeheidscafés draaien op volle toeren.'

Het dorp heeft zeker de traditie mee. In het jaar 690 wilden drie vrome maagden in Hakendover een kerk bouwen ter ere van de Zaligmaker. Maar de plaats stond God niet aan. Twee keer liet hij het werk afbreken en stuurde dan een engel om te wijzen waar Hij ze wilde. Twaalf werklieden werden aangeworven, maar steeds was er een dertiende: Christus. Dertien speelt een belangrijke rol in het Hakendoverse legendeleven. Elk jaar op de dertiende dag na Driekoningen is er het Dertienmaal. Bedevaarders trekken dertien keer van de kerk in Hakendover naar de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenkapel in Grimde (Tienen).

Dat Dertienmaal is ook opgenomen in het dossier voor een erkenning.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio