Procureur vraagt vijf jaar cel en tien jaar beroepsverbod

Bedrijfsleider maakt grote sier met jacht en Ferrari

Bedrijfsleider maakt grote sier met jacht en Ferrari

Jan Mertens, ex-zaakvoerder van het failliete Meresto uit Olen, staat in Turnhout terecht voor fraude.ima

OLEN/HERENTHOUT - Om zijn liederlijke leven te kunnen leiden, zoog Jan Mertens (43) zijn bedrijf Meresto leeg. Hij werd eerder bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en een beroepsverbod van tien jaar. De procureur vroeg de bevestiging van het eerste vonnis.

Jan Mertens uit Herenthout stampte in 1995 het cateringbedrijf Meresto in Olen uit de grond. Het succes steeg hem volgens het openbaar ministerie naar het hoofd. Hij was vaste klant in bordelen en had een zwak voor luxewagens.

Op 17 november 2006 ging de firma op de fles. Tientallen OCMW's en bedrijven stonden voor de aanvoer van hun warme maaltijden in de kou. Mertens had een put gemaakt van 4,1 miljoen euro. Er waren 250 schuldeisers. In zijn gloriejaren stelde de firma negentig man tewerk.

De man zou negen wagens verduisterd hebben, waaronder een Ferrari Marinello, een Jaguar X300 Daimler, een Mercedes 600CL en een Mercedes 230 SL uit 1965. Met de centen van het bedrijf had hij ook een boot, een Chranchi Atlantique 40, gekocht. Kostprijs: 230.000 euro. Voor de huur van een ligplaats moest de firma 304.000 euro neertellen. Een Duitse spookfirma schreef voor 675.000 euro aan valse facturen uit.

Grootheidswaanzin

'Grootheidswaanzin en decadentie hebben de firma om zeep geholpen', zei aanklager Gianni Reale. 'The sky was the limit. Op grote voet leven is op zich geen misdrijf, maar wel als de kosten worden afgewend op de vennootschap.'

Het openbaar ministerie vroeg de bevestiging van het verstekvonnis van 26 oktober. Naast een effectieve celstraf en een beroepsverbod verklaarde de rechter toen ook 1,8 miljoen euro verbeurd, waarvan 853.000 euro met uitstel.

Mertens vroeg voor het merendeel van de betichtingen de vrijspraak. 'De boot werd gebruikt als een incentive voor klanten', zei meester Steven Hooyberghs. 'Hij werd in 2005 -nog lang voor het faillissement- verkocht voor 190.000 euro. Dat geld is gebruikt om de btw-schulden te betalen.'

Kleine marges

De verduistering van luxevoertuigen was volgens de advocaat niet bewezen. 'De Ferrari is verkocht aan een autohandelaar van 34.000 euro. De waarde was toen geschat op 36.000 euro', pleitte Hooyberghs. 'Elf jaar heeft mijn cliënt zich ingezet voor zijn firma. Van een sterfhuisconstructie is geen sprake.'

Mertens zelf kreeg het laatste woord. 'We hanteerden kleine marges. Toen we een grote klant verloren, geraakten we in moeilijkheden', zei hij. Zijn ex-vrouw Anne R. (40) uit Zandhoven kreeg eerder een half jaar voorwaardelijk. Het vonnis valt op 30 mei.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio