Miljoenen stromen vrolijk binnen

En wat brengt dat allemaal op? In ons land is Somebody that I used to know sinds deze week driedubbel platina, goed voor 60.000 legale downloads en de meest gedownloade song aller tijden in België (vóór Adele en Shakira).

Wereldwijd staat de teller nu al op meer dan vijf miljoen. Gotye is niet alleen de uitvoerder, hij heeft het nummer ook zelf geschreven en geproducet. Hoeveel royalties een artiest krijgt, hangt af van het contract dat hij/zij afgesloten heeft met de platenfirma. Gemiddeld is dat toch een tien procent, dus voor deze downloads zal Gotye minstens een cheque van een half miljoen euro opstrijken. Daarbovenop komen nog eens de auteursrechten die Sabam uitkeert voor publieke uitvoeringen van het nummer (op radio, op tv, op fuiven enz.) Alleen al de coverversie in Glee – waarvan in de States ook telkens miljoenen albums en dvd's verkocht worden – zal Gotye minstens een kwart miljoen euro opbrengen.

In het zog van het succes van de single verkoopt ook het album Making mirrors goed tot zeer goed. In ons land is het album al 24.000 keer verkocht, wereldwijd meer dan één miljoen keer. Daar mag Gotye minstens 1,6 miljoen euro van verwachten. Bovendien is Gotye nu ook als live artiest erg gegeerd en treedt hij telkens op voor uitverkochte zalen. Op dit moment zal Somebody that I used to know Gotye al een fortuin van 2,5 tot 3 miljoen euro opgebracht hebben en de kassa rinkelt lustig verder. Ook de komende jaren zullen de royalties nog wel even blijven binnenstromen. Gotye moet in Australië natuurlijk ook nog belastingen betalen, maar zelfs als het bij deze ene wereldhit blijft, kan hij rustig gaan rentenieren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees