Oppositie vreest voor Latem Kouter

SINT-MARTENS-LATEM - De Welzijn-oppositie vreest voor de toekomst van Latem Kouter, nu daar een verkaveling op stapel staat. Onterecht volgens de meerderheid.

De toekomst van de kouter rond de molen, die in de lente wordt gerestaureerd, is voor oud-burgemeester en Welzijn-raadslid Bob Van Hooland stilaan een kleine obsessie geworden. Onder zijn bestuur is met veel moeite geprobeerd om het gebied onbebouwd te laten. Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moest ervoor zorgen dat eventuele bouwactiviteiten op deze grond, die grotendeels dure bouwgrond is, serieus aan banden worden gelegd. Door allerlei omstandigheden kwam het RUP echter niet van de grond en werd het hele gebied nu in een ruimer RUP voor Latem Kern opgenomen. Dit RUP moet nu stilaan vorm beginnen krijgen.

Ondertussen bestaan echter plannen om het gebied te verkavelen. Er is sprake van acht appartementen, vier sociale woningen en achttien gewone woningen. ‘Het RUP komt dus hopeloos te laat. ‘Een regelrechte schande en een zoveelste uiting van slecht bestuur', zegt Van Hooland.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Erik Van den Abeele (Samen) noemt de kritiek onterecht. Volgens hem is er een voldoende duidelijk stedenbouwkundig kader waarbinnen de verkaveling zal moeten passen. ‘Daar zal echt niet om het even wat kunnen komen. De projectontwikkelaar toetste zijn ideeën al bij de gemeenteraadscommissie voor ruimtelijke ordening (gecoro). Wij wachten nu een concreet voorstel af. Dat zal, zoals altijd, aan een openbaar onderzoek worden onderworpen. Wij denken zelfs om hierover wegens de plaatselijke gevoeligheden een infovergadering te organiseren. Het schepencollege zal echt wel met alle opmerkingen rekening houden en de aanvraag streng beoordelen. Beletten dat daar gebouwd wordt kunnen we echter niet, mét of zonder RUP.'

Welzijn beloofde alles in elk geval bijzonder kritisch te zullen opvolgen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio