Diploma's nieuwe instelling worden niet erkend

1.800euro voor een jaartje islamschool

1.800euro voor een jaartje islamschool

bdw
Foto: © Bart Dewaele

BRUSSEL - In Molenbeek kunnen leerlingen zich inschrijven in de islamitische school Avicenna. De privé-school wordt niet erkend en krijgt geen subsidies. Om een diploma te krijgen, moeten de leerlingen examen afleggen voor de middenjury.en Pieter Lesaffer

Respect en discipline. Dat zijn twee waarden waarmee de Avicenna-school uitpakt. Aan de ramen van het gebouw naast de Al-Khalilmoskee in Molenbeek hangen de affiches van de Franstalige school. Als alles goed loopt, begint ze in september met het eerste en tweede jaar middelbaar onderwijs. Het nieuws dat er een islamitische secundaire school zou komen, circuleerde al een tijdje. De organisatoren van de school waren gisteren niet te bereiken.

Avicenna moet -toch in theorie- een school worden voor meisjes en jongens, voor islamieten en niet-islamieten. Avicenna was een Iraanse filosoof uit de tiende eeuw die vond dat oosterse en westerse filosofie perfect konden samengaan. Omdat de school nieuw is, en dus niet erkend, hebben de diploma's die de school zal uitreiken geen enkele formele waarde. Op de affiches aan de school staat dat de leerlingen worden voorbereid op het examen van de centrale examencommissie (middenjury) van de Franse Gemeenschap.

De school krijgt geen subsidies en daarom moeten de leerlingen inschrijvingsgeld betalen. Het zou om 1.800euro gaan. In dit eerste jaar zou de school plaats bieden aan veertig leerlingen, die in twee pilootklassen worden opgedeeld.

'Geen gettoschool'

De Ligue estrade Islamique is de motor achter de school. Volgens haar persbericht is ze geenszins van plan om een gettoschool te creëren. Ze wil de leerlingen voorbereiden om een actieve plaats in de samenleving in te nemen en ze wil bij alle scholieren gelijke kansen tot emancipatie verzekeren.

Velen denken dat de school wil tegemoet komen aan de onderwijsbehoeften van meisjes die een hoofddoek willen dragen. In de meeste Brusselse scholen is een hoofddoek taboe. De affiche van Avicenna heeft het in ieder geval heel duidelijk over het respect voor de islam die voorop staat.

'De Al-Khalilmoskee is islamitisch', zegt Johan Leman van het Brussels integratiecentrum Foyer dat in Molenbeek is gevestigd. 'Ze hanteert een conservatieve lezing van de Koran en neemt strakke standpunten in als het om geloofskwesties gaat. De imam wil de islam zover mogelijk doordrukken als de democratie dat toelaat.' Leman vindt dat je het samenlevingsmodel van de gemeenschap het beste kan vergelijken met dat van de orthodoxe joden in Antwerpen. Zeer streng gelovig, maar zeker niet militant.

Leman vraagt zich wel af welke Marokkaanse ouders in Molenbeek 1.800euro kunnen neertellen voor de opleiding, zelfs al kan het in maandelijkse schijven van 150euro worden betaald. De Al-Khalilmoskee zelf is rijk en beschikt over een groot patrimonium. Zal zij misschien studiebeurzen uitreiken aan de leerlingen?

Degelijke opleiding voor zonen

Leman denkt de discipline en respect dat de school predikt -naast de toelating om een hoofddoek te dragen- een reden kan zijn voor Marokkaanse ouders om hun kinderen naar de Avicenna-school te brengen. Veel ouders proberen hun kinderen de islamitische waarden mee te geven en hen te beschermen tegen de aantrekkingskracht van criminele bendes en drugs. Ze vinden het belangrijk dat vooral hun zonen een degelijke opleiding krijgen om later gemakkelijk een goede baan te vinden.

Johan Leman tilt dan ook niet zwaar aan de komst van de school. 'Als ze goede leerkrachten hebben die de leerlingen een degelijke opleiding geven, zie ik geen problemen', zegt hij.

Bij onze noorderburen zijn 43islamitische basisscholen en twee secundaire scholen erkend. Uit een rapport van de Nederlandse onderwijsinspectie bleek eerder dit jaar dat in een kwart van die scholen een kwaliteitsprobleem was. Drie van hen zijn daarom intussen hun subsidies kwijtgespeeld.Corrigeer

MEER NIEUWS