Idee gaat terug op de typische stalen piketten voor prikkeldraad

Varkensstaarten in neon markeren oorlogslandschap

IEPER - De Nederlandse kunstenaar Geert Koevoets uit Tilburg wil met neon varkensstaarten de frontlijn van de Ieperboog markeren.

Koevoets is gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij bezocht al vaak de slagvelden in de streek rond Ieper en zag daar de zogeheten varkensstaarten. Dat zijn stalen piketten die in de grond gedraaid werden om er een prikkeldraadversperring op vast te maken. Landbouwers gebruiken die nog af en toe om een weide af te spannen.

‘Ik was veertien jaar geleden voor het eerst in de Westhoek op uitnodiging van een vriend. Toen bezocht ik de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar na datum wil ik nu een deel van de frontlijn van de Ieperboog markeren met neon-varkensstaarten, die oplichten in het landschap.'

Menselijke verhalen

‘Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in de militaire oorlogsvoering, maar in de menselijke verhalen uit die oorlog. Ook de kapotgeschoten landschappen intrigeren mij. Ik gebruik foto's van deze landschappen en pas er mijn neon-varkensstaarten in. Ze lichten op en krijgen zo de betekenis van ‘hoop'. Ik hoop dat in 2014 ook in het landschap van de Westhoek te kunnen realiseren', zegt Geert Koevoets.

Hij beseft dat er nog heel wat obstakels zijn vooraleer dit project gerealiseerd kan worden. ‘De hele Ieperboog afbakenen, is een utopie. Alleen al omwille van vandalisme. Want dergelijke neonlampen zijn breekbaar. Momenteel ben ik op zoek naar alternatieven en naar centen om het project te realiseren.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio