Keert rust terug in Cristal Arena?

VOETBAL 1STE KLASSE Duo Denier-Visser moet Racing Genk tegen Dender weer op de rails zetten

VOETBAL 1STE KLASSE Duo Denier-Visser moet Racing Genk tegen Dender weer op de rails zetten

Het duo Hans Visser-Pierre Denier krijgt de zware taak om Racing Genk uit het slop te halen. Belga Foto: © MICHEL KRAKOWSKI

GENK - De voetbalwereld op zijn kop: RC Genk kan zowel via de beker als de competitie een Europees ticket behalen, maar vreest de komst van degradatiekandidaat Dender. Na het vertrek van Ronny Van Geneugden moet het duo Denier-Visser de rust doen terugkeren.

De Cristal Arena stond na de abominale prestatie tegen Lierse in brand. De rust keerde pas donderdagavond laat terug omdat Van Geneugden de eer aan zichzelf hield en besliste op te stappen. Of beter geformuleerd: omdat de situatie onhoudbaar was geworden.

De Genkenaar stond woensdag al met anderhalf been buiten, maar werd na lang beraad aan boord gehouden. Naar verluidt had het bestuur een scenario klaar: Sef Vergoossen zou interimaris worden tot het einde van het seizoen om de weg vrij te maken voor Glen De Boeck, met wie wel degelijk werd gepraat.

De Nederlander had helaas geen zin om over te nemen. Die hypothese werd weerlegd, maar dat doet er nu niet meer toe. Van Geneugden tekende dinsdagavond min of meer zijn eigen doodvonnis. Hij leek na de match een geslagen hond en geraakte niet verder dan enkele platitudes, genre 'We waren goed begonnen, maar vielen na het openingsdoelpunt helemaal terug.'

Schandpaal

Niemand verwachtte dat hij zijn spelers individueel aan de schandpaal zou nagelen, maar hij had op zijn minst kunnen zeggen dat ze een prestatie afleverden die absoluut niet door de beugel kon.

Sinds het begin van het seizoen roept nagenoeg iedereen binnen de club dat Genk een kern heeft om constant binnen de topdrie te spelen. Als je je dan belachelijk laat maken door een tweedeklasser, moet je als trainer (ook) voor de camera's met de vuist op tafel durven slaan.

De 40-jarige coach had echter geen impact meer op de ploeg. Zijn verhaal sloeg in de kleedkamer niet meer bij iedereen aan. Met bepaalde spelers leefde hij zelfs in onmin. De reactie van Hans Cornelis op Radio1 na de partij in Mechelen was in dat verband significant.

Uit de huidige groep moet in ieder geval een véél hoger rendement kunnen gehaald worden. Even terzijde: het is nu wel duidelijk dat een grote kern niet per definitie leidt tot meer scherpte op het veld.

Malaise

Uit het voorgaande hoeft niet geconcludeerd dat Van Geneugden de enige verantwoordelijke is voor de malaise. Zelfs zonder trainer moeten profs uit zichzelf de motivatie kunnen halen om wekelijks anderhalf uur tot het uiterste te gaan.

Er zijn werkmensen die minder verdienen dan pakweg 400.000euro per jaar. Ook het bestuur draagt een verantwoordelijkheid. Het vertrouwen in Van Geneugden was haast blind. Toen hij een jaar geleden overnam van Hugo Broos, slaagde hij er nochtans niet in de ploeg naar betere prestaties te leiden.

Hoe het nu verder moet, is niet meteen duidelijk. Er zijn nauwelijks of geen Belgische trainers vrij die in het plaatje passen. Een buitenlander lijkt evenmin een optie. Eer die de competitie een beetje kent, is het seizoen voorbij.

Misschien is het daarom opportuun Pierre Denier en Hans Visser, die uit Nederland heel wat ervaring meebracht, tot het einde van het seizoen aan het roer te laten. Als zij voor een wat meer ontspannen sfeer kunnen zorgen, slaat de motor mogelijk weer aan en kan er rustig uitgekeken worden naar een nieuwe hoofdcoach.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio