Sint-Christophe serveert acht gangen en steunt goede doel

Filliersjenevers subtiel verwerkt in smulmenu

Filliersjenevers subtiel verwerkt in smulmenu

Chef Christophe Bassez (uiterst links) en echtgenote Sina (tweede van rechts) proeven samen met Dominique Filliers (midden) en enkele genodigden van het Filliersmenu.jdv Foto: © John De Vlieger

ZULTE / DEINZE - Christophe Bassez en Sina Van Boeckel van het restaurant Sint-Christophe aan de Houtstraat in Olsene serveren vanaf vandaag voor het zevende jaar een verrassend gastronomisch degustatiemenu rond de Filliersjenever uit Deinze.

Verrassend omdat de chef liefst 14 soorten jenevers, van aperitief tot dessert, op een subtiele manier verwerkt. Het gastronomisch eetfestijn is een hommage aan de drie jaar geleden bij een busongeval in Egypte overleden meester-stoker Jan Filliers.

Met de keuze voor het menu steun je ook een goed doel. Na de dood van Jan Filliers stichtte zijn vrouw Dominique Delbecque het Fonds Jan Filliers. Eén euro per menu schenkt Sint-Christophe aan het project dat beurzen uitreikt aan jongeren, die na een verkeersongeval een blijvende handicap overhouden. Wij konden het menu voorproeven in gezelschap van Dominique Filliers en een paar genodigden. Voor de samenstelling van het menu gingen Christophe en Sina niet over één nacht ijs.

'De gasten hoeven niet bang te zijn dat ze dronken huiswaarts zullen keren', zegt Christophe. 'Het gebruik van de verschillende jenevers blijft de rode draad door de verschillende gangen maar we zorgen ervoor dat het alcoholgehalte tot het minimum is herleid.'

Violet

Het culinair festijn begint dit jaar met een bruisend aperitief waarin een scheutje violettejenever is verwerkt. Fris opgediend is dat een lust voor het oog en de smaakpapillen. 'Perfect gedoseerd', zegt iemand uit het gezelschap van de voorproevers. Goed tot hun recht komen ook de drie hapjes die bij het aperitief worden geserveerd. In die lekkernijen met o.a. zalmmousse en viseitjes zijn citroen- en bessenjenever verwerkt. Leuk is het glaasje gevuld met tartaar van verse tonijn en perzik met een pipetje van passievruchtenjenever.

De passie van de chef vind je daarna terug in de trilogie van eendenlever met Filliers. Eentje met appel- en een ander met pruimenjenever. Goed gekruid is het slaatje van ganzelever met rucola, mango en schuim van jonge graanjenever. Na een spiesje van verse coquilles met een sausje gedraaid met een geutje anijsjenever krijgen we het tussendoortje: een granité van kersen met kersenjenever. Voor ons net iets te ijzig. Voor de chef en anderen een echte granité. Voor de Bourgondiërs onder ons volgt nog een hoofdgerecht met keuze tussen twee brokjes in de mond smeltend vlees of op het vel gebakken zeebaars. Hier zal de chef zijn ervaring moeten aanwenden om zowel het vlees, waarbij speculaasjenever wordt gebruikt, of vis met kokosnotenjenever, niet te zoet te maken.

Alles wordt afgerond met een heerlijk dessertbord waarbij we rondom de tafel verschillende keren het woord super horen gebruiken wanneer geproefd wordt van de brownie met chocoladejenever, het ijs van banaan met een coulis van bananenjenever of de mini tarte tatin met espuma van vanillejenever. Dit gastronomisch smaakpalet kost 50 euro, dranken inbegrepen.

www.sint-christophe.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio