Ook groen licht voor gloednieuw bezoekerscentrum aan Ganzenpoot

Dienst Toerisme krijgt onderdak in Villa Hurlebise

Dienst Toerisme krijgt onderdak in Villa Hurlebise

Schepen Greet Ardies-Vincke voor Villa Hurlebise.vln Foto: © Dany Van Loo

NIEUWPOORT - Aan de Ganzenpoot komt een gloednieuw bezoekerscentrum en de dienst Toerisme wordt ondergebracht in de beschermde Villa Hurlebise: het stadsbestuur ambitieuze plannen.

De gemeente heeft grootse plannen voor twee belangrijke projecten.

In Nieuwpoort-Bad zal de dienst Toerisme ondergebracht worden in de geklasseerde en gerenommeerde Villa Hurlebise op de hoek van de Lombardsijdestraat en de Albert I-laan. En aan het Albert I-monument komt een heel bijzonder bezoekerscentrum die een poort naar de regio moet worden in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

'Ik vind het project van Villa Hurlebise zonder meer één van de mooiste projecten in mijn politieke loopbaan', zegt schepen van Toerisme Greet Ardies-Vyncke (CD&V) enthousiast. 'We zijn erin geslaagd om de bekende villa aan te kopen voor 1,1miljoen euro van de heer Marcy uit Brussel, die bovendien erg gecharmeerd was met onze intentie om het gebouw niet alleen zijn oorspronkelijke grandeur te herstellen, maar het ook een openbare functie te geven.'

Subsidies

Het gebouw is zowel binnen als buiten geklasseerd, wat betekent dat de stad aanspraak kan maken op heel wat subsidies. 'Er staat bovendien meubilair dat speciaal voor de Hurlebise in ontworpen en de panoramische ruimte op de verdieping is zonder meer prachtig. We zullen het gebouw inrichten als toerisme- en infokantoor. Het wordt ook toegankelijk gemaakt voor personen met een beperking. Nu wordt een deskundige aangesteld, die zal instaan voor de begeleiding en de opvolging van de restauratie en de herinrichting. Het is de bedoeling om het vooraf toch nog eens aan het grote publiek te tonen, maar ik vrees dat Open Monumentendag daarvoor te dichtbij ligt', zegt de schepen.

Bezoekerscentrum

Naast dit toerismekantoor zal het stadsbestuur eveneens werk maken van een nieuw en ongewoon bezoekerscentrum aan de Ganzenpoot, bij het Albert I-monument. Daarvoor wordt nu aan enkele ontwerpers gevraagd om een concept van Westtoer uit te werken.

'Het wordt dus een vorm van wedstrijd, waarbij een deskundige jury het laatste woord heeft', legt schepen van Cultuur Geert Vanden Broucke (CD&V) uit. 'Door de nabijheid van het monument zijn we uiteraard gebonden aan strenge richtlijnen qua uitzicht. Het gebouw zal dan ook in de omgeving opgaan en zelfs een groendak krijgen. Binnenin is een infobalie gepland en verder een grote ruimte voor tentoonstellingen en een uitkijkpunt naar de Ganzenpoot .'

Lift

Een lift zal de bezoekers naar de wandelgang boven op het monument brengen. Hopelijk krijgen we de toelating om een panoramische lift te plaatsen.

Dit centrum is een van de vijf strategische projecten die betoelaagd worden in het kader van de herdenking van WO I en moet bovendien een uitvalspoort naar de regio worden. We mikken op 50.000bezoekers per jaar', besluit schepen Vanden Broucke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio