Oosteeklose huisbrouwerij kan grote vraag niet aan

Den Tseut verdrievoudigt capaciteit naar 100.000 liter

Den Tseut verdrievoudigt capaciteit naar 100.000 liter

Stefan en Ria De Dedecker kregen het kwaliteitslabel Belgische hop.mm Foto: © MICHEL MOENS

ASSENEDE - De ambachtelijke bieren van Den Tseut zijn schaars goed. Daarom wil Stefan De Decker nog dit voorjaar de capaciteit van zijn huisbrouwerij verdrievoudigen tot 100.000 liter per jaar.

Nog geen vijf jaar geleden maakte De Decker voor de pret een kermisbiertje. Inmiddels is hij voltijds brouwer geworden en vloeien in hartje Oosteeklo al zeven eigen bieren uit de ketels: Den Tseut, Den Bras, Den Drupneuze, Den Bar, Belle Cies, Den Mulder en Den Krulsteirt. Daarbovenop komen nog de brouwsels voor verenigingen die hun eigen biertje willen. De ambachtelijke bieren worden zo fel gesmaakt dat de huisbrouwerij uit haar voegen barst en Stefan en zijn vrouw Ria moeten ingrijpen.

De Decker: 'We zitten constant zonder bier. Wie bestelt, moet gemiddeld 6 weken wachten. Dat is eigenlijk veel te lang. Ik kan wel eens zeggen dat we kleinschalig zijn en dat we nog niet lang bezig zijn, en mensen tonen wel veel begrip, maar toch.. Op de duur gaat dat ons natuurlijk klanten kosten. Daarom gaan we uitbreiden. Volgende week breken we de brouwerij af, in drie weken tijd willen we alles heropbouwen. Bedoeling is dat we van 350 naar 800 à 900 hectoliter per jaar gaan en dat we bijvoorbeeld een piek van 1.000 hectoliter (100.000 liter, nvdr.) kunnen opvangen.'

De Decker maakt van de gelegenheid gebruik om zijn installaties energiezuiniger te maken0. Tegen dat het toeristisch seizoen start, eind april, moet de nieuwe huisbrouwerij op volle toeren draaien.

Eerder op de week kreeg Den Tseut, samen met zeven andere brouwerijen, het kwaliteitslabel Belgische hop. Ze mogen dat voortaan op hun flesjes drukken, omdat minstens 50 procent van de hop in hun bier uit eigen land komt. 'Bij ons is dat zelfs 100 percent', zegt Stefan, die overtuigd is van de hoge kwaliteit van inlandse hop. 'De meeste brouwerijen gebruiken Duitse of Tsjechische hop. In het begin deden we dat ook, maar we zijn volledig overgeschakeld op Poperingse. De kwaliteit is veel beter, veel fijnder van smaak ook. De Poperingse hop is te uniek om niet te gebruiken, het is een unieke smaakmaker voor unieke bieren.'

http://huisbrouwerijdentseut.weebly.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio