Wie is klaar voor de Omloop Het Nieuwsblad?

Wie is klaar voor de Omloop Het Nieuwsblad?

Omloop Het Nieuwsblad Foto: PN

Beetje bij beetje landt het wielerpeloton uit verre landen als Australië, Qatar, Oman en Zuid-Europa. Tom Boonen en Philippe Gilbert wonnen al eens en Omega Pharma-Lotto bracht de tussenstand met Quick Step in enkele dagen van 0-1 op 2-1. Theo Bos maakte indruk in Oman en ook Mark Cavendish en Andre Greipel wonnen tijdens het weekeinde. Maar Bos, Cavendish en Greipel staan niet op de voorinschrijvingslijst van de Omloop Het Nieuwsblad, net zo min als Heinrich Haussler en Fabian Cancellara. Wie van de verwachte tenoren is klaar voor het Belgisch openingsweekend met zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad en zondag Kuurne-Brussel-Kuurne?

 Tom Boonen: helemaal op schema

Tom Boonen deed in Qatar wat van hem werd verwacht: zijn team trakteren op ritwinst. Gewaarschuwd door een stevige val in de slotetappe, schoof hij de karwei in Oman vooral naar Francesco Chicchi. Opvallen deed hij dus veel minder, ook al omdat het terrein vaak niet bij zijn mogelijkheden paste. 

Natuurlijk zit hij met zijn gedachten bij latere opdrachten en is de Omloop niet hét doel van zijn klassieke lente. Het volstaat echter om te luisteren naar zijn collega's, die zijn pedaalslag met eigen ogen zien. Zij twijfelen niet: deze Boonen zit helemaal op schema. Ook voor volgende zaterdag

Thor Hushovd: veel vraagtekens


Zoals gekend houdt wereldkampioen Thor Hushovd het volgend weekeinde bij één opdracht en geeft hij verstek voor Kuurne-Brussel-Kuurne. 

In de Omloop Het Nieuwsblad is hij echter wel van de partij. Kan hij er een rol van betekenis spelen, laat staan mee knokken voor de overwinning?

Ook al sloot hij gisteren in Oman af met een zesde plaats, dan blijven de vraagtekens. Hushovd liet zich niet alleen noteren als 102de van het eindklassement, hij pleisterde ook wat vaak in de laatste gelederen van het peloton. En niet alleen op bergachtig terrein. Allicht komt de Omloop dus net wat te vroeg voor de Noor

Thomas De Gendt: de nieuwe revelatie?

Elk jaar is er zo'n jonge Belg die in het voorjaar als een komeet naar de schijnwerpers schiet. Jens Keukeleire bijvoorbeeld, of Van Avermaet enkele lentes terug. Wij gaan nu voor iemand die al twee profjaren achter de kiezen heeft: Thomas de Gendt.

Binnengehaald voor een dienende rol bij Vacansoleil, maar wel al de meest opvallende renner binnen de ploeg (na Riccò natuurlijk). Hij reed zich in Australië en de Algarve in de kijker.

De Omloop moet hem, als enthousiaste aanvaller, ongetwijfeld liggen. Om de koers te kleuren, weliswaar. Winnen is nog andere koek

Lars Boom: terend op het veld


Het parcours kan de Nederlander onmogelijk afschrikken, als nummer vijf van de E3-Prijs van vorig jaar. De conditie van het moment evenmin. Terend op zijn weinige competitie in het veld, begon Boom de wegbedrijvigheid met sterke winst in de proloog van de Ronde van Qatar. 

Wie weet wat er nog allemaal niet mogelijk was geweest indien hij 's anderendaags al niet gehurkt had gezeten in volle koers, geplaagd met diarree. In Oman droeg hij daarna een stevig steentje bij tot de dubbele sprintwinst van Theo Bos, als voorlaatste man van het Rabobanktreintje

Björn Leukemans: zorgen om zweer

Slecht is hij niet, Björn Leukemans. Bergop klom hij in de Algarve vlot mee in het eerste pelotonnetje, op een explosieve aankomst eindigde hij ook vooraan. Aan de benen ligt het dus niet.

Maar Leukemans, revelatie in de lente van vorig jaar, heeft andere zorgen. Een soort zweer ter hoogte van de binnenkant van de dij. Het ding deed zoveel pijn dat de ploegdokter het met naalden te lijf moest gaan.

De voorbije dagen ging het beter, maar Leukemans blijft op zijn hoede: 'Thuis dringt een bezoek aan de huisdokter zich op. Ik voel duidelijk dat er nog iets zit dat er niet moet zijn.'

Edvald Boasson Hagen: gefrustreerd maar klaar


Edvald Boasson Hagen pakte opnieuw de tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Oman, net als vorig jaar. Tot zijn grote frustratie.

De anders zo ingetogen en zwijgzame Eddy had zaterdag na afloop van de tijdrit weinig fraaie bewoordingen over voor de helikopterpiloot boven zijn hoofd. 'Het was net alsof ik midden een zandstorm reed', protesteerde hij.

Vrijdag was hij op de Groene Berg ook al als tweede boven gekomen, waardoor hij de puntentrui pakte. En dat allemaal voor een seizoenbegin. Hij is er dus helemaal klaar voor.

Stijn Devolder: in het ongewisse


Stijn Devolder reed de Ster van Bessèges en trok daarna op hoogtestage naar de Sierra Nevada. Gisteren kwam de Belgische kampioen opnieuw in competitie in de Ruta del Sol. 'Ik weet niet zo goed waar ik me bevind in vergelijking met de tegenstand.

'In Bessèges werkte ik elke dag weer hard voor de ploeg. Dat was trainen in de wedstrijd zelf. Ik denk dat ik wijzer ben na de Ruta del Sol die donderdag afsluit. Dan volgt één dag recuperatie en dan sta ik al in Gent.'

'Ik wil een goed openingsweekend rijden, dat is altijd mooi meegenomen, maar alles staat in functie van april. Ik heb een betere basis dan twaalf maanden geleden', aldus de kopman van Vacansoleil

Philippe Gilbert: beton is uit de benen


‘Pfff... Volgende week train ik een paar dagen niet', gniffelde Philippe Gilbert in de Algarve. Wegens een beetje snel in vorm. Nochtans draaide het in Mallorca, zijn eerste koers, voor geen meter. ‘Betonnen benen', klonk het. Daarom trok hij in extremis nog naar de Algarve, om wat extra competitieritme op te doen.

En zie: dag 1 in Portugal, en Phil knalde ze allemaal uit het wiel. Zit Gilbert dan plots op kruissnelheid? Dat nu ook weer niet. In de koninginnerit fladderde hij niet de bergen op zoals in Lombardije. ‘Hoeft ook niet voor de Omloop. Om er mee te doen voor de zege, moet je niet 100% zijn.

Greg Van Avermaet: popelende nieuwkomer

Gisteren sakkerde Greg Van Avermaet nog een tijd na over de verloren ereplaats in Oman, als gevolg van een valpartij zonder verder veel erg. Ploegleider John Lelangue troostte hem echter: 'De conditie is er voor de Omloop. Dat moet je maar onthouden van deze race.

Van Avermaet staat dan ook te popelen om zijn nieuwe werkgever te trakteren op een glansprestatie. 'Als nieuwkomer wil je meteen laten zien dat je ervoor hebt gewerkt.' In de persoon van Marcus Burghardt, ook in sterke doen, vindt hij bovendien een geknipte teamgenoot

Juan Antonio Flecha: met volle genoegen

Juan Antonio Flecha, vorig jaar winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, keert straks met volle genoegen terug naar Vlaanderen, zijn uitverkoren werkterrein. De Spanjaard sloot in Oman af als tiende, op zijn kousenvoeten bijna. Heel sterk, voor iemand van zijn garnituur, met een aankomst stevig bergop en een tijdrit met bergachtige allure.

Trouwens, ook in Qatar pakte hij een vierde plaats mee in het eindklassement en liet hij geen enkele waaier gaan zonder zijn aanwezigheid. Samen met ploegmaat Boasson Hagen tekent hij in de Omloop dus voor een duo van stevig formaat.

Matthew Goss: blakende vorm

Matthew Goss prijkt na een handjevol weken competitie in de spits van de winnaarslijst. Vorige week stak de Australiër in Oman nog nummer zes op zak, en zondag piloteerde hij Mark Cavendish op meesterlijke wijze naar diens eerste succes van het seizoen.

Goss was in het verleden al eens derde in Kuurne-Brussel-Kuurne en in Gent-Wevelgem, won Parijs-Brussel en finishte vorig seizoen in de Ronde van Vlaanderen.

Wat is er meer nodig voor een man in blakende vorm om daarvan gebruik te maken op de wegen van de Omloop Het Nieuwsblad? 

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.