Beperk de Straling voert actie tegen draadloos internet

Beperk de Straling voert actie tegen draadloos internet

Met het bord wil de actiegroep ouders en kinderen wijzen op eventueel stralingsgevaar aan de cabines.vln Foto: © Dany Van Loo

MIDDELKERKE - De werkgroep 'Beperk de Straling' voerde gisteren op het strand van Westende actie tegen de installatie van draadloos internet op dijk en strand.

In Middelkerke is het sinds 3 juli mogelijk om draadloos te surfen op het strand en de dijk. De badplaats is daarmee de eerste aan de westkust. Dat is echter niet naar de zin van de werkgroep 'Beperk de Straling'. De leden voerden gisteren actie bij één van de Wifi-cabines op het strand van Oostende ter hoogte van de Rotonde. In de cabines zitten de draadloze Wifi-zenders die het mogelijk maken om draadloos breedbandinternet te gebruiken op laptop of smartphone. Het systeem werd ontwikkeld door de Brugse internetleverancier Citymesh.

'Wij kunnen er echt niet bij dat op het moment dat zowel de Europese Raad als de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) adviseren om draadloos internet uit scholen te bannen omdat het de gezondheid van de kinderen in gevaar kan brengen, het gemeentebestuur beslist om duizenden vakantiegangers onvrijwillig bloot te stellen aan zogenaamde gepulste microgolven', stelt Jan Allein, coördinator van de werkgroep.

'Dat gebeurt bovendien op een bedekte manier want de installaties zitten verborgen in verschillende strandcabines. Eminente deskundigen zoals professor dr. Stefaan Van Gool van het UZ in Leuven treden ons volmondig bij. Hij stelt heel duidelijk dat gezondigd wordt tegen het voorzorgsprincipe.'

Om hun argumenten kracht bij te zetten, bevestigden de leden van de werkgroep een waarschuwingsbord aan de cabine dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. 'De mensen hebben geen vrije keuze meer en worden sowieso blootgesteld aan straling. Wij willen hen daarvoor waarschuwen', aldus nog Allein.

Burgemeester Michel Landuyt (Open VLD) benadrukt dat er geen enkele reden is tot ongerustheid met betrekking tot gezondheidsrisico's. 'Dat is allesbehalve de mening van de wetenschappers', besluit Allein.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio