Eerste eendtassen hebben een nieuwe eigenaar gevonden

Badeend omgetoverd tot handtassen

Foto: © Kizzy Van Horne

HASSELT - Het is gebeurd. De reuzegrote badeend is in stukken geknipt en tot enkele repen stof gereduceerd. Afgelopen zaterdag kwamen de eerste geïnteresseerden langs om er zelf een handtas van te maken.

Z33 wou deze zomer de grote badeend van kunstenaar Florentijn Hofman opnieuw te water laten op het kanaal in Hasselt. Onmogelijk, zo bleek al gauw, want de eend was onherstelbaar beschadigd. Vorig jaar kreeg het opgeblazen kunstwerk immers heel wat te verduren: de eend werd in Maasmechelen vernield door vandalen en het gevaarte liep ook stormschade op.

Originele handtassen

De eend werd al snel een Limburgs icoon. ‘Hem simpelweg bij het afval gooien, vonden we doodjammer', zegt Tim Toubac van Z33. Daarom ging het kunsthuis opzoek naar een nieuwe bestemming voor de eend en al snel kwamen ze op het idee om het zeil te verscheuren en om te toveren tot handtassen. Om de opdracht tot een goed einde te brengen, werd de hulp ingeschakeld van gerenommeerd handtassenontwerper Michaël Verheyden. Die ging samen met kunstenaar Florentijn Hofman rond de tafel zitten en samen besloten ze om de badeend op een ecologische en creatieve manier te recycleren.

Michaël Verheyden tekende een patroon waarmee creatievelingen zelf aan de slag kunnen gaan, maar binnenkort zijn er ook afgewerkte tassen te koop. De eerste twintig geïnteresseerden die zich afgelopen zaterdag aanmeldden, kregen een zelfnaaipakket cadeau en ging ter plaatse aan de slag.

Doe-het-zelf

Van een overrompeling was in Z33 geen sprake. Alle twintig pakketjes werden netjes verdeeld, maar meer volk was er niet. De 27-jarige Katia Smets was de eerste die aan de deur stond.

‘Ik ben een grote fan van de reuzegrote badeend, en sowieso van eendjes. Ik vind het een fantastisch idee om met een stuk van de eend rond te lopen. Om zeker te zijn dat ik zo'n tas zou bemachtigen, stond ik hier als eerste aan de deur', lacht ze.

Gemakkelijk was het niet om de tas in elkaar te zetten. ‘Ik heb op mijn vinger geklopt en had mijn handvaten er verkeerd aanzitten.'

Ook de 65-jarige Gilberte Motmans sukkelt met het zelfnaaipakket. ‘Ik kwam hier eerder toevallig terecht omdat ik met een gids van Z33 een wandeling had gemaakt. En nu ik er toch ben, wil ik wel een tas hebben. Het zeil is nog wat vuil, en het is voor mij geen tas om mee te pronken, maar belangrijk is wat op de riempjes staat. Michaël Verheyden. Ik heb nu een echte designertas', lacht ze.

Vanaf nu kan iedereen intekenen voor een zelfnaaipakket (10euro) of een afgewerkte tas (20euro).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio