Inwoners van Middelkerke vertellen hun 'oorlogsverhaal'

© © vln

Voor zijn groot kunstproject 'Oorlog versus Oorlog' gaat kunstenaar Rik Delrue opnieuw op zoek naar authentieke levensverhalen bij gewone mensen. Een van de pakkende getuigenissen is die van CVS- patiënte Maria Huylebrouck. 'Ik vecht iedere dag.'

Dany Van Loo

Met zijn nieuwste kunstproject 'Oorlog versus Oorlog' is internationaal gerenommeerd keramist Rik Delrue niet aan zijn proefstuk toe. Ooit zorgde hij voor een invasie van duizenden tuinkabouters in de Gentse binnenstad, stopte hij honderden porseleinen beertjes in wegwerpbokalen op de Middelkerkse zeedijk en vereeuwigde hij alle bewoners van het dorp waar hij woont in één groot kunstwerk.

De kunstenaar heeft verder nog enkele opvallende initiatieven op zijn conto waarbij hij de verhalen van gewone mensen integreert in een groot creatief project. Ook voor zijn nieuwste project 'Oorlog versus Oorlog' gaat hij op pad om de man in de straat zijn geheimen te ontfutselen.

'In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak', legt Rik Delrue uit. 'Dit project past in die herdenking en moet uitmonden in een heus 'oorlogsproject' met workshops, een film, een kunstwerk en een tentoonstelling. Ik interview daarvoor Middelkerkse inwoners, mensen die hun verhaal kwijt willen. Daarbij focus ik echter niet op de klassieke betekenis van oorlog, maar eerder op de vele kleine oorlogjes waarmee mensen persoonlijk in hun leven geconfronteerd worden en die ze dagdagelijks moeten uitvechten met zichzelf, met anderen of met de maatschappij. Denken we bijvoorbeeld aan de vele verslavingen of ziektes waarmee mensen kampen', aldus nog Delrue.

Een van de schrijnende verhalen die in het uiteindelijk resultaat aan bod komt, is dat van de 59-jarige Maria Huylebrouck uit Westende. Zij lijdt al jaren aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een ziekte waarover nog heel wat onduidelijkheid bestaat over oorzaken en behandeling en die bovendien nog bij velen op onbegrip stuit.

'Ik voer al een eeuwigheid constant oorlog' vertelt Maria. 'Mijn toestand ging in de loop der jaren van kwaad naar erger. Ik kon niet meer recupereren, mijn concentratievermogen raakte aangetast en er waren dagen dat ik gewoon niet meer uit mijn bed kon. Ik had geen kracht en geen energie meer. Twaalf jaar geleden werd de diagnose eindelijk gesteld: CVS. In neem 20 pilletjes per dagen en kan rekenen op het begrip en de steun van mijn man Frans Heyvaert en mijn kinderen. Iedere dag lever ik een gevecht tegen mijn ziekte, maar mijn optimisme houdt mij recht. Het blijft ook vechten tegen het onbegrip en het doet pijn om vast stellen dat men in het kader van besparingen beslist heeft om revalidatieovereenkomsten met de centra voor de behandeling van CVS stop te zetten. Rik heeft mij heel toevallig aangesproken en ik ben blij dat ik mijn verhaal op deze unieke manier kwijt kan', aldus nog Maria.

Verborgen

Icoon van het project wordt een mol. 'Net als de mol een ondergrondse werker is, ligt de nadruk van het project op het zoeken naar verborgen verhalen die aan de oppervlakte worden gebracht', besluit Rik Delrue.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus