Dirk van der Horst haalt herinneringen op aan soullegende

Joggen op de dijk, met Marvin Gaye

Marvin Gaye met jonge Marvin op schoot. dji Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - Noem je zoon naar je idool, en op een dag staat hij aan je voordeur. 'Hello, I'm Marvin Gaye', kreeg Oostendenaar Dirk van der Horst in 1980 te horen over de parlofoon. 'Een onvergetelijk moment.'

'Ik wist niet waar ik het had. Ik volgde Marvin Gaye al jarenlang en had al zijn platen. En plots stond mijn grote idool aan mijn voordeur. Kippenvel', zegt Dirkvan der Horst.

De Oostendenaar glundert nog steeds als hij zijn verhaal doet. Hij toont ons zijn pronkstuk: een foto van die bewuste eerste ontmoeting. Marvin Gaye zit relaxed in de zetel, de kleine Marvin van der Host op zijn schoot.

Comeback vanuit Oostende

'Ik had mijn eerste zoon Marvin genoemd en blijkbaar was dat de reden waarom Marvin Gaye op bezoek kwam. Hij had ons verhaal gehoord en wou kennismaken. Marvin nam plaats in de zetel, dronk iets, at een appel en nam onze kleine Marvin bij zich. Het klikte meteen', vertelt Dirk.

We spreken over een kleine dertig jaar geleden. De carrière van Marvin Gaye was in het slop geraakt tot Oostendenaar Freddy Coussaert hem naar Oostende haalde. Daar nam hij een nieuwe plaat op en maakte hij met Sexual healing een wereldwijde comeback.

Vandaag is de band tussen Oostende en Marvin Gaye er nog steeds (zie inzet). In zijn muziek, met beelden of foto's zoals in het Kursaal, maar ook via herinneringen zoals die van Dirk van der Horst. De Oostendenaar raakte bevriend met Marvin Gaye en ging geregeld met hem joggen.

Kursaal hoogtepunt

'Marvin was een fijne man. Pretentieloos ook, hij had geen vedetteallures', vertelt Dirk. 'Ik had begin jaren tachtig al van James Abrams, een Amerikaanse basketter, gehoord dat Marvin Gaye in Oostende was. Maar nooit had ik gedacht dat ik de eer zou hebben om hem beter te leren kennen, laat staan hem thuis te ontvangen. We belden geregeld met elkaar en gingen ook samen joggen op de zeedijk. Marvin werd door zijn entourage wat afgeschermd, maar het was een leuke tijd. Het hoogtepunt van zijn verblijf in Oostende was ongetwijfeld zijn optreden in het Kursaal. We zaten op de eerste rij, samen met James Abrams. Een fantastisch moment dat we nooit zullen vergeten.'

Marvin Gaye leeft ondertussen voort in de familie Van der Horst. Dirks zoon, de kleine Marvin van weleer, noemde zijn dochter Nona, net zoals de dochter van Marvin Gaye.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio