Heemkundigen eisen bescherming Dendriagebouw

Brouwerij moet blijven

Brouwerij moet blijven

Historicus Johnny De Nie bij de vervallen brouwerij Dendria in Onkerzele.vg Foto: © Vuylsteke Eddy

GERAARDSBERGEN - De voormalige brouwerij Dendria, gevestigd langs de Volderstraat in Onkerzele, is een van de laatste stenen getuigen van het brouwerijverleden van Geraardsbergen. Heemkundigen doen een oproep om de site te beschermen en van een eventuele afbraak te redden.

Het is Jacques De Ro, bestuurslid van de heemkundige kring Gerardimontium, die aan de alarmbel trekt. Hij vernam dat de sloop dreigt voor de gebouwen van de voormalige brouwerij Dendria. 'Omdat dit de enige resterende industriële site is van enige omvang, vind ik dat Gerardimontium, haar leden en andere lokale verenigingen, maar ook de stadsdiensten, moeten opkomen voor het erfgoed. Ze moeten samen een beschermingsaanvraag indienen.'

Een oproep die bij Johny De Nie niet in dovemansoren is gevallen. De Nie stond met zijn zeer uitgebreide collectie over onder meer brouwerijen Concordia en Dendria aan de wieg van het onderzoek naar het brouwerijverleden. Hij is nu conservator van het Geraardsbergse brouwerijmuseum.

'Alle restanten van onze vroegere brouwerijen gaan in ijltempo verloren. In Geraardsbergen herinnert enkel nog de naam van het sociale woningblok in de Hunnegemstraat en Gasthuisstraat aan brouwerij Concordia. In Onkerzele is er wel nog een tastbaar restant maar als men Dendria gaat slopen, dan is er voor de Geraardsbergenaars en dagjesmensen nog amper iets te zien van onze voormalige brouwerijen.'

De Nie hoopt dat een bescherming van de site de gebouwen in Onkerzele van de ondergang kan redden. Vanaf 1940 gingen de brouwactiviteiten er van start onder leiding van de familie Vanderhaegen die uit de brouwerij Concordia was gestapt. De pils Helles Dendria ging de concurrentie aan met de bieren van Concordia. Vanderhaegen bottelde zelfs een eigen limonade en pakte uit met de Black Dendry, een coladrank.

In 1963 was het Dendriaverhaal uit en werd de fabriek overgenomen door brouwerij De Gheest uit Aalst die het pand op haar beurt overliet aan de Londense brouwer Whitbread. In 1980 is het over en uit en de koperen brouwketels verkasten naar de Verenigde Staten. Pierre Celis, het brein achter het 'witteke van Hoegaarden' gebruikte de Onkerzeelse ketels om er in Texas zijn eigen biertjes te brouwen. Nadien zijn ze verhuisd naar Webberville (Michigan).

De gebouwen in Onkerzele dienden nog als onderkomen voor een stokerij maar staan nu al enkele jaren leeg. Het complex van 4.500 vierkante meter staat te koop voor 385.000euro en wordt aangeprezen als locatie voor een commercieel complex, ambachtelijke industriezone of woonproject.

Heemkundigen zoals Johny De Nie hopen nu dat de site alsnog beschermd wordt en als brouwerijmuseum nieuw leven wordt ingeblazen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio