Eerste onafhankelijke stroomproducent van België

T-Power officieel uit de startblokken

T-Power officieel uit de startblokken

De directeurs van T-Power bij de centrale. pbvm Foto: © Paul Van Moll

TESSENDERLO - De gloednieuwe elektriciteitscentrale T-Power, buur van Tessenderlo Chemie op Schoonhees, opent vandaag vrijdag officieel de poorten.

De T-Power STEG-centrale (stoom en gas) is volledig klaar. Eigenlijk is de centrale al operationeel sinds 15juni. 'Het gaat om een uiterst efficiënte gas-stoomcentrale', zegt Christian Vermeiren, voorzitter van de raad van beheer.

'De centrale levert 425megawatt elektriciteit. De installatie haalt een rendement van 58procent en voldoet daarmee aan de meeste recente milieunormen. Dankzij de ultramoderne technologie liggen de emissies ver onder de wettelijke eisen. De installatie is bovendien zeer flexibel en net die flexibiliteit wordt steeds belangrijker door het stijgend aandeel van fluctuerende energiebronnen in het stroomnet, zoals windkracht. De krachtcentrale zal met haar 425megawatt milieuvriendelijke stroom leveren aan meer dan 240.000 gezinnen in de regio. T-Power is daarmee meteen de eerste grootschalige onafhankelijke elektriciteitsleverancier van België. Het is eenbedrijf met drie aandeelhouders aan de basis: Siemens, Tessenderlo Chemie en Advanced Power.'

450 miljoen euro

De bouw van de centrale ging van start in 2005 met het verkrijgen van de nodige vergunningen. In december 2008 werd een overeenkomst afgesloten met een consortium van tien banken voor een lening van 450miljoen. T-Power sloot een overeenkomst af met het Duitse Siemens AG en met Siemens nv in België voor de engineering, aankoop, bouw en levering van de STEG-centrale. Die gebruikt aardgas, geleverd via een nieuwe pijpleiding van Fluxys en koelwater via de nieuwe pijpleiding komende van het Albertkanaal. Vijfhonderd arbeiders werkten gedurende dertig maanden aan de bouw.

Concurrentiepositie

Ondertussen heeft T-Power de felicitaties op zak van Paul Magnette (PS), federaal minister van Klimaat en Energie. 'T-Power levert een belangrijke bijdrage aan de Belgische energieveiligheid. Dit project zal met de laagst mogelijke milieuvoetafdruk bijdragen tot de concurrentiepositie van de elektriciteitsmarkt en de duurzaamheid van de lokale industrie.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio