Beurs nieuws

Beurzen overstijgen de politiek

Beurzen overstijgen de politiek

Foto: © pvg

De beleggers hoopten dat François Hollande het niet zou halen en kruisten de vingers voor een stabieler Griekenland. Geen van beide gebeurde, maar de beurzen gingen hoger.

In een eerste schrikreactie gingen de Europese beurzen gisteren lager, maar al snel werd duidelijk dat er van paniek geen sprake was. De Stoxx Europe 600 index won gisteren 0,7%. En uitgerekend Parijs schoot 1,6% hoger. De Franse CAC40 werd enkel geklopt door... Milaan (+2,5%) en Madrid (+2,7%). De Bel-20 won 0,6%.

De Europese beurzen hadden al moeilijke weken achter de rug. Sommigen zien daarin de verklaring voor de milde reactie op de 'tegenvallende' verkiezingsuitslagen: 'Het zat al in de koersen verwerkt.'

Dat is ongetwijfeld ten dele zo, maar het volstaat niet helemaal. Een van de belangrijkste redenen waarom de beurzen overeind blijven, is dat de obligatiemarkten dat ook doen. Vorige week al, in de aanloop naar de verkiezingen, ontspanden de obligatiemarkten in de eurozone. De Franse rente op tien jaar zakte van bijna 3 naar 2,80%. En gisteren gingen er nog eens 3basispunten (0,03%) af tot 2,77%.

Eind vorig jaar stonden de obligatiemarkten voor overheidspapier in de eurozone nog onder een enorme stress. De rente schoot dag na dag hoger en dat dreigde voor een gigantische systeemcrisis te zorgen in de eurozone, en daarmee de hele wereld. De hogere rentes en kelderende obligatiekoersen dreigden de banken en de overheden mee te zuigen in een vernietigende vicieuze cirkel. Maar sinds de ECB 1.000 miljard goedkope kredieten in de banken pompte, zijn de obligatiemarkten duidelijk in kalmer water beland. De meest acute fase van de eurocrisis lijkt voorbij.

Uiteraard blijft nog de vraag hoe François Hollande Frankrijk uit zijn economische malaise kan halen en hoe de as met Duitsland er gaat uitzien. Maar sommigen uiten zelfs al de hoop dat 'de diplomatische Hollande' beter overweg zal kunnen met Angela Merkel dan 'de springerige Sarkozy'.

Overigens verloren de Aziatische beurzen gisteren geen 2% door de Europese verkiezingsuitslag, maar omdat ze nog niet hadden kunnen reageren op het tegenvallende jobrapport in de VS en de bijhorende val met zowat 2% van Wall Street. Die laatste bleef gisteren overeind.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees