Huurcontract loopt deze maand af, nog geen nieuwe stek

Laatste Nederlandstalige stripwinkel bedreigd

Foto: © Herman Ricour

BRUSSEL - Na achttien jaar sluit de stripwinkel het B-Gevaar mogelijk de deuren. Het is de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel.

Het huurcontract loopt eind november af. ‘De huisbaas heeft beslist de huurprijs fors te verhogen,' zegt Eric Deneyer van het B-gevaar.

‘Het bedrag dat we voortaan maandelijks moeten ophoesten, is zo hoog dat we het niet meer kunnen betalen. Een verhoging is niet haalbaar omdat we nu al zo veel moeite moeten doen om break-even te draaien. Vandaar dat er niets anders opzit dan ons pand in de Greepstraat na achttien jaar te verlaten. Dat doet pijn.'

Klanten-vrienden

Deneyer is koortsachtig op zoek naar een andere locatie. ‘Ik loop al drie weken rond in de stad om een geschikt pand te vinden. Helaas bots ik steeds op panden die voor mij onbetaalbaar zijn. Als het van mij afhangt, blijf ik in Brussel. Brussel is mijn thuishaven. Er zijn klanten die hier al achttien jaar komen. Sommigen zijn vrienden geworden. Maar als er hier niets uit de bus komt, zal ik in Vlaanderen moeten beginnen uitkijken.'Het B-gevaar is al achttien jaar gevestigd in de Greepstraat, op enkele stappen van de Grote Markt. Het B-Gevaar is een gevestigde waarde in de stripwereld.

Toch geeft Deneyer toe dat het niet makkelijk is om anno 2010 een Nederlandstalige stripwinkel te runnen in Brussel. ‘Traditionele strips vind je ook elders. De specifieke verzamelaars weten ons gelukkig wel te vinden. Ik heb klanten uit het hele land. Toch blijft het moeilijk de honderdduizenden pendelaars te bereiken.' ‘We hebben tal van mooie tentoonstellingen georganiseerd, zoals die over Marc Sleen. Er zijn hier honderden auteurs van over de hele wereld komen signeren. Met onze stripwinkel hebben we ook zelf mooie afbeeldingen gemaakt. We hebben de afgelopen jaren duidelijk niet stil gezeten.'

www.b-gevaar.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio