De Crem verkoopt zijn rampvliegtuig

Foto: © Christophe Licoppe

Het leger verkoopt zijn gammele Airbus per hoger opbod. Wie dat wil, kan de legendarische A310-22 CA02 voor een prikje de zijne noemen.

Afgelopen dinsdag is de openbare aanbesteding verschenen in een Europees luchtvaartblad. Geïnteresseerden hebben tot 30 april de tijd om een bod uit te brengen. Vandaag 29 maart en op 20 april is het toestel te bezichtigen in Melsbroek.

Het vliegtuig is een van de twee toestellen die Defensie in 1985 kocht bij Singapore Airlines. Maar de aanhoudende mankementen zetten kwaad bloed, en toen in december 2008 Belgische militairen vast kwamen te zitten in Kaboel, besliste minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bij de Portugese maatschappij Hi Fly een ander toestel te leasen, een Airbus A330, mét onderhoudscontract.

Hoeveel Defensie hoopt te vangen voor de Airbus 310 is een goed bewaard geheim. ‘Voor het opnieuw kan vliegen, is een uitgebreid onderhoud nodig', klinkt het bij de luchtmacht. Volgens ingewijden is dat een understatement. ‘De nieuwe eigenaar is te beklagen. Er zal véél nodig zijn om dat ding opnieuw de lucht in te krijgen.'(FRP)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S