Tol van moordende raid Oegandese rebellen bleef maandenlang ‘ongemerkt'

Slachtpartij ‘ontdekt' in Oost-Congo

In december hebben Oegandese rebellen bij een raid in Congo minstens 321 burgers gedood, meldt Human Rights Watch. De rebellen van het Verzetsleger van de Heer, geleid door Joseph Kony, hebben ook tachtig kinderen ontvoerd.

Tijdens een vier dagen durende raid in het noordoosten van Congo hebben Oegandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) eind 2009 minstens 321 burgers gedood. Volgens onderzoekster Anneke Van Woudenberg van Human Rights Watch gaat het om ‘een van de zwaarste moordpartijen in de 23-jarige geschiedenis van het LRA'.

De moordpartij vond plaats van 14 tot 17 december in het district Haut-Uélé, maar er was tot nu toe niet over bericht, aldus Human Rights Watch. De rebellen zouden ook 250 mensen ontvoerd hebben, van wie minstens tachtig kinderen. De jongens worden ‘opgeleid' tot soldaten, de meisjes dienen als seksslavinnen voor de LRA-soldaten.

De gevangenen, vooral vrouwen, werden gedwongen naar Tapili, een stad honderd kilometer verderop, te marcheren. Wie te traag ging, werd onderweg ‘achtergelaten', een eufemisme voor een wrede executie waarbij de slachtoffers werden doodgeslagen met stokken.

De rebellen hebben volgens het rapport minstens tien dorpen overvallen. Ze doodden vooral volwassen mannen. De slachtoffers werden geboeid en dan afgemaakt met machetes en bijlen. Bij de slachtoffers zijn ook minstens dertien vrouwen en drieëntwintig kinderen. Het jongste slachtoffer is een meisje van drie, dat verbrand werd. Kinderen die konden ontsnappen, getuigen dat ze gedwongen werden andere kinderen te doden.

Afgesneden lippen

Het LRA, onder bevel van Joseph Kony, is berucht voor het massaal inzetten van kindsoldaten. Het werd eind jaren tachtig gevormd in Oeganda, aanvankelijk om zogezegd een godsdienstig regime te vestigen, gebaseerd op de Tien Geboden. De rebellen werden in 2002 verdreven en zochten hun toevlucht in Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan. Sindsdien zaaien ze terreur in de hele regio, over de grenzen heen.

Tegen de leiders van het LRA loopt een internationaal arrestatiebevel op last van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De slachtpartij bleef maandenlang ‘ongemerkt'. Misschien heeft dat te maken met een andere ‘tactiek' van het LRA. Enkele gevangenen worden teruggestuurd naar hun dorp, met afgesneden lippen en oren, als signaal aan de dorpelingen dat ‘wie hoort of spreekt over het LRA op gelijkaardige wijze zal worden gestraft', aldus Human Rights Watch. (DPA, AP)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S