Wim Delvoye loopt kasteel Corroy mis

Wim Delvoye loopt kasteel Corroy mis

Kunstenaar Wim Delvoye wordt niet de nieuwe eigenaar van het kasteel in Gembloers.mr, pn
Foto: © Filip Naudts

De verkoop van het kasteel van Corroy-le-Château in Gembloux aan de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye gaat dan toch niet door.

Op 22september kocht Wim Delvoye -de kunstenaar die onder meer bekend is van zijn 'kakmachine' Cloaca- het kasteel van Corroy-le-Château voor liefst 3,3 miljoen euro. Maar net voor de definitieve verkoopakte moest worden getekend, ziet Delvoye af van de koop. Volgens de Waalse kranten Vers l'Avenir en La Libre Belgique zou Delvoye tot een akkoord zijn gekomen met markies Olivier de Trazegnies die samen met zijn bejaarde moeder in het kasteel woonde. De Trazegnies zag zich ten gevolge van een familieruzie genoodzaakt het kasteel van de hand te doen, maar de markies verstopte nooit dat hij de verkoop als vernederend ervoer. De markies zocht Delvoye trouwens al meteen na de openbare verkoping op met een tegenbod.

Met de hulp van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België heeft De Trazegnies zijn kasteel nu gerecupereerd en zal hij de financiële perikelen met zijn broer en zus die tot de verkoop leidden, kunnen regelen.

Volgens Delvoye heeft de media-aandacht die de verkoop van het kasteel van Corroy kreeg, meteen ook de problemen rond zijn andere kasteel in Kwatrecht opgelost. De kunstenaar wou daar een centrum voor hedendaagse kunst openen, maar daarvoor kreeg hij aanvankelijk niet de nodige vergunningen. Wellicht heeft Delvoyes beslissing af te zien van de koop van het kasteel in Corroy evenzeer te maken met de beperkte mogelijkheden om er een museum voor hedendaagse kunst van te maken. Het middeleeuwse kasteel is een beschermd monument waaraan noch van binnen, noch van buiten iets gewijzigd mag worden.

Dat alles wil evenwel niet zeggen dat Delvoye afziet van zijn plannen een tentoonstelling te bouwen op het domein van Corroy-le-Château. Hij zou in de tuin van het kasteel nog altijd een expositie plannen van nestkastjes gebouwd door befaamde architecten. (jdr)Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees