Afgestudeerde bierkenners stellen eigen bier voor

Afgestudeerde bierkenners stellen eigen bier voor

AmBassadeur werd in genummerde flessen uitgedeeld door de zythologen. yds Foto: © yvan de saedeleer

GOOIK - De eerste afgestudeerden 'zythologie' - proeven en brouwen van bier - hebben hun eigen bier, AmBassadeur, voorgesteld in het Zomercafé in Gooik.

25mannen en vrouwen schaafden de voorbije twee jaar aan hun bierkennis in de opleiding zythologie, die sinds september2008 gegeven wordt aan de Syntra-scholen in Roeselare en Hasselt. De eerste lichting afgestudeerden besloot een zelfgebrouwen bier uit te brengen om het afstuderen te vieren. AmBassadeur is een blonde tripel en bevat 8,8procent alcohol. Volgens de zythologen zelf past het bier perfect bij witte vissoorten.

Een van de afgestudeerden is Koenraad Goddeau uit Gooik. Het bier in grote oplagen brouwen is volgens hem niet de bedoeling. 'Puur praktisch gezien zou dat al onmogelijk zijn', zegt Goddeau, 'want we hebben verse hop gebruikt en daarmee kan maar eenmaal per jaar gebrouwen worden. We hebben ongeveer 1.000liter van het bier in flessen van 75centiliter verdeeld onder de afgestudeerden. Zij kunnen die verdelen zoals ze willen.'

Het bier proeven is dus onbegonnen werk als je de afgestudeerden niet kent, al bestaat de mogelijkheid wel dat het bier opnieuw gebrouwen wordt. 'We willen het hier zeker evalueren', zegt Goddeau. 'Het zou kunnen dat we het volgend jaar opnieuw brouwen. De reacties zijn alvast heel positief, het is een heel lekker biertje geworden.' Toch bestaat er geen zekerheid over de toekomst van AmBassadeur. 'Dat maakt het momenteel ook exclusief. De flessen zijn genummerd van 0001 tot 1110 en dat maakt van het bier toch iets voor de verzamelaars.'

Goddeau was de enige Gooikenaar tussen de Limburgse studenten in Hasselt. Waarom werd het bier dan toch in het Zomercafé voorgesteld? 'De goede ligging van Gooik', zegt hij. 'We zochten naar een goede plaats tussen Roeselare en Limburg zodat niemand te ver moest rijden en dan is Gooik ideaal. Bovendien wilden mijn Hasseltse collega's graag eens naar Gooik komen omdat ik al die tijd naar Hasselt gereden heb', zegt Goddeau lachend.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio