Exploitant zet lopende procedure stop en begint opnieuw

Verbrandingsoven terug naar af?

Verbrandingsoven terug naar af?

Einde vorig jaar lokte een protestmars tegen de verbrandingsoven nog duizenden betogers.if Foto: © Tony Verhelle

KAMPENHOUT - Recover Energy dient een nieuwe bouwaanvraag in voor een verbrandingsoven in Kampenhout. Dat doet het naar eigen zeggen om een mogelijke procedurefout te vermijden. Stop de Oven en het gemeentebestuur vrezen voor een procedureslag.

Het al dan niet verschijnen van witte rook over de bouw van een verbrandingsoven in Kampenhout wordt even uitgesteld. Niet omdat het gemeentebestuur druk werkt aan de behandeling van de ongeveer 14.000 bezwaarschriften die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek, wel omdat Recover Energy zelf de lopende procedure heeft stopgezet om een nieuwe bouwaanvraag in te dienen.

'We hebben in oktober vorig jaar een bouwvergunningsaanvraag ingediend voor een afvalenergiecentrale in Kampenhout. In dat kader ontving Recover Energy een advies van Waterwegen en Zeekanaal. Dat vond een aantal bouwtechnische aanpassingen aan de plannen nodig. Concreet gaat het om de hoogteaanduiding van de loskade en een aanduiding van de opslagplaats voor containers met restproducten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de hele procedure stop te zetten, de plannen aan te passen en opnieuw een bouwaanvraag in te dienen. We doen dit om in de toekomst niet met procedurefouten geconfronteerd te worden', zegt Elke De Mayer van Recover Energy.

Procedureslag

De nieuwe wending zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Niet in minst bij het gemeentebestuur en de actiegroep Stop de Oven. De advocaten van beide partijen buigen zich op dit moment over het dossier.

'We hebben het nieuws via-via vernomen', zegt burgemeester Jean Meeus (CD&V). 'We waren nog volop bezig met de verwerking van de duizenden bezwaarschriften. Onze advocaat bekijkt nu of de nieuwe aanvraag betekent of er al dan niet opnieuw een openbaar onderzoek moet gevoerd worden. Ik kan alleen maar vermoeden dat Recover Energy aan een procedureslag is begonnen. Dat zal ons standpunt in deze niet veranderen (het gemeentebestuur stuurde de bouwaanvraag als eerste terug wegens onvolledig, red.)', zegt Meeus. Hetzelfde verhaal bij Stop de Oven. 'Ook onze advocaten zijn ermee bezig. Ik hoef u niet te zeggen dat we verrast zijn door deze wending. Natuurlijk is onze eerste bekommernis of er iets zal veranderen aan de procedure, maar dat betekent hoegenaamd niet dat we minder strijdvaardig worden', zegt woordvoerder Tony Verhelle.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio