CD&V en Open VLD verwerpen begroting

SINT-TRUIDEN - De meerderheidspartijen Lijst Burgemeester (SP.A/Groen), Open VLD en CD&V raakten het tijdens de raadszitting niet eens over de begroting 2012.

Door de verdeeldheid van de meerderheid wordt de goedkeuring van een begroting in Sint-Truiden haast een onmogelijke evenwichtsoefening. In het schepencollege is de SP.A in de meerderheid, op de raadszitting hebben CD&V en Open VLD het voor het zeggen.

Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) is sinds vorig jaar bevoegd voor het opstellen van de begroting. Op de raadszitting ging hij ervan uit dat de coalitiepartners de begroting op het schepencollege aanvaard hadden. Ook oppositielid Nik Blondeel (VLOTT) was daarvan aanvankelijk overtuigd. Hij had zelfs lof voor de meerderheidspartijen omdat zich dit jaar geen kafkaiaanse toestanden voordeden zoals in het verleden.

Muurvast

Toen puntje bij paaltje kwam, zag het er toch weer anders uit. CD&V en Open VLD bleven erbij dat ze op het college de begroting hadden doorverwezen naar de raadszitting. Daar hadden beide partijen grote bezwaren. Ze vonden het tekort van 5,4 miljoen te veel.

‘Vorig jaar was er een tekort van vier miljoen. Toen hebben we dat kunnen herleiden tot 1,6 miljoen. Het tekort moet ook dit jaar worden teruggedrongen', zei CD&V-fractieleider Veerle Heeren. Open VLD-fractieleider Jean-Paul Lavigne trad haar bij. Voorts werd het een welles-nietes over verkwistingen en besparingen en over welke schepen waar kon besparen. De burgemeester wacht nu op voorstellen van de CD&V- en Open VLD-schepenen, CD&V en Open VLD wachten op initiatieven van de burgemeester.

De begroting zit voorlopig muurvast. ‘Voor mij is de ingediende begroting op dit ogenblik de enige politiek haalbare. Zonder tegenvoorstellen leg ik ze op de volgende zitting opnieuw voor', meent burgemeester Vandenhove weten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio