Twee professionele dieven aangehouden door onderzoeksrechter

Loodgieter loodst politie naar dieven

Loodgieter loodst politie naar dieven

Foto: © credit

KUMTICH/BOUTERSEM - Loodgieter Tim Van Calenberg (29) uit Kumtich heeft de politie van Tienen op het spoor gebracht van twee doorwinterde dieven. Zo redde hij zijn eigen zaak, maar verijdelde hij ook heel wat andere inbraken.

De man uit de Paependaalstraat schoot dinsdagnacht plots wakker van een geluid op straat. 'Ik vermoed dat ik wakker werd van het lawaai van een buis die de dieven uit de bestelwagen gooiden. Een fractie later hoorde ik een deur dichtslaan', zegt hij. 'Ik besefte meteen dat ze het materiaal uit mijn bestelwagens aan het stelen waren. Ik ben al struikelend naar beneden gerend, heb ondertussen mijn broek aangetrokken en mijn sleutels en gsm meegegraaid. Daarop sprong ik in mijn auto en heb ik de witte Ford Transit van de gangsters gevolgd.'

Van Calenberg kon een tijdje het bandenspoor volgen in het laagje verse sneeuw op het wegdek. Inmiddels had hij ook de politie verwittigd. Die begon meteen een zoektocht. Op de steenweg richting Boutersem raakte de moedige loodgieter het spoor bijster. Toch kon de politie de dieven vatten in de Smidstraat in Boutersem. De verdachten waren inmiddels opnieuw aan het inbreken in een geparkeerde camionette. Een van de mannen probeerde nog te voet te vluchten maar werd overmeesterd. Beide verdachten, dertigers uit de buurt van Charleroi, werden overgebracht naar het politiecommissariaat in Tienen. In de bestelwagen van de verdachten trof de politie een lading gestolen werkmateriaal en een gps-toestel aan.

De uitlezing van de gps gaf aan dat de twee nog een inbraak in de Craenenbroekstraat in Glabbeek op hun kerfstok hadden eerder die nacht. De daders reden met een bestelwagen die in december was gestolen in Aalst. De dieven waren professionals met kennis van zaken en met ervaring op vlak van het plegen van diefstallen. Alles wijst er op dat ze de bedoeling hadden systematisch materiaaldiefstallen te plegen bij aannemers in de regio. De twee verdachten zijn aangehouden door de Leuvense onderzoeksrechter.

De zaakvoerder van Eltico is een gelukkig man. 'Kort na de diefstal ben ik ingestort. Ik dacht dat het gedaan was met mijn zaak. Twee bestelwagens helemaal leeggeroofd. Een buit van zeker 50.000 euro aan gereedschap', zegt hij. 'De opluchting was enorm toen de politie me vertelde dat ze de daders hadden. Die agenten hebben puik werk geleverd. Zelf zou ik geen domme dingen gedaan hebben zoals die daders klemrijden. Maar als ze met je leven gaan lopen, dan ga je er toch achter?' 'Uiteindelijk is alles fantastisch uitgedraaid', zegt Van Calenberg. 'Mijn carrière is gered, er zijn twee gangsters minder op straat en een pak collega-loodgieters kunnen op beide oren slapen.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio