Huishouden doen en kinderen grootbrengen is inderdaad fulltime job

Huisvrouw 'verdient' 1.300 euro

Huisvrouw 'verdient' 1.300 euro
Een huishouden beredderen en kinderen grootbrengen is een fulltime job, hoor je thuisblijvende vrouwen wel eens zeggen. En ze hebben gelijk, zo blijkt. Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand.

Een huisvrouw besteedt gemiddeld 30,18uren per week aan huishoudelijk werk en aan de verzorging van haar gezin. Dat blijkt uit cijfers van de VUB. Een voltijdse baan dus. We vroegen ons af hoeveel een huisvrouw zou verdienen indien ze in loondienst was. Welke jobs combineert ze en hoeveel zouden die haar opleveren als we uitgaan van gemiddelde uurlonen? Onze berekening.

De kokkin

Eten maken en boterhammen smeren doen huisvrouwen bijna dubbel zo vaak als werkende vrouwen. Zij eten vaak op het werk, en hebben minder tijd om uitgebreide maaltijden op tafel te toveren. Een thuisblijvende vrouw spendeert er maar liefst zes uur per week aan. Een taak waar een kok in een grootkeuken netto 54,8 euro aan verdient. We spreken hier natuurlijk niet over een sterrenchef, maar wanneer is de laatste keer dat u uw eten thuis in torentjes geserveerd kreeg?

Totaal: 54,80 euro

De keukenmeid

Wie enkel eten kookt zal uit de potten en pannen moeten eten: de tafel moet gedekt worden, de afwas moet gedaan worden, en wie een vaatwas heeft, moet die nog vullen en legen. Elke dag opnieuw. Dat duurt vier uur, en daar krijgt een afwasser netto 31,50 euro voor.

Totaal: 31.50 euro

De strijkhulp

Onze kleren moeten ook nog in orde zijn. Wassen, ophangen, binnenhalen, strijken, opvouwen en uiteindelijk alles in de kast hangen. Per week is ze daar bijna drie uur mee bezig. Indien een huisvrouw daar voor betaald zou worden kreeg ze 22,13 euro.

Totaal: 22.13 euroDe kamermeid

Een vrouw die niet werkt, besteedt een uur en een kwart per week aan stof afnemen, stofzuigen en vegen. Ze poetst bijna drie uur per dag. Bovendien moet ze nog eens bijna drie kwartier bedden verschonen en opmaken, plus nog eens twee uur opruimen en alles op zijn plaats leggen. Voor die hoeveelheid werk zou een professioneel kamermeisje met ervaring 50,44 euro per week verdienen.

Totaal: 50,44 euro

De kinderverzorgster

Niet elke vrouw die niet werkt heeft kinderen, wat volgende cijfers een beetje naar beneden zal trekken. Gemiddeld zijn thuisblijvende vrouwen twee uur en dertien minuten bezig met hun eventuele kinderen. Verzorgen en oppassen duurt twee uur en een half. Maar dan is het werk natuurlijk nog niet gedaan. Helpen met huiswerk, voorlezen, spelletjes spelen en praten met de kinderen duurt gemiddeld meer dan een uur per week. Een kinderverzorgster in een erkend kinderdagverblijf krijgt voor die drie uur en een half netto 31 euro voor.

Totaal: 31 euro

De klusjesvrouw

Het onderdeel waar mannen meer aan doen dan vrouwen: klusjes. De brommer, fiets en auto onderhouden, kleren herstellen, tuinieren en allerlei onderhoudswerken uitvoeren. Thuisblijvende mannen besteden er vijf uur en een half aan, vrouwen twee uur en tien minuten. Een verantwoordelijke klusjesman krijgen voor het werk van de vrouw netto 21,20 euro.

Totaal: 21,20 euroDe taxichauffeur

Naar de winkel gaan, naar de markt gaan, het duurt ook een hele tijd. Een huisvrouw gaat drie uur en elf minuten per week om boodschappen. Wie voor anderen boodschappen doet in ruil voor dienstencheques, krijgt er 25,5 euro voor. Een huisvrouw is ook een chauffeur: kinderen van hot naar her brengen, naar de winkel rijden, het duurt vijf uur veertig minuten. Een taxichauffeur krijgt daar, zonder extra's, 40 euro voor.

Totaal: 40 euroHet manusje-van-alles

De auto wassen, afval buiten zetten, straat vegen en andere karweitjes duren nog vijftig minuten. En er zijn nog een hoop taken die van huishouden tot huishouden verschillen. Niet iedereen moet een kachel aanmaken, huisdieren en kamerplanten verzorgen: het duurt toch gemiddeld veertig minuten. Administratie en plannen bijna twintig minuten. Vraag je voor al die laatste zaken geld, je zou er netto 15 euro voor krijgen.

Totaal: 15 euroEn als we nog eens 4 euro rekenen voor een half uur aan bezoekjes aan allerlei openbare diensten zoals postkantoor en bibliotheek per week, komen we in totaal aan 295,57 euro per week. En dat is 1.309 euro netto per maand. En dan rekenen we nog niet eens haar verloning als psychologe, boekhoudster en als 'hoofd van het huishouden'.

Het huishouden moet altijd gebeuren, zegt u. In een tweeverdienersgezin moet ook de was gebeuren. En gelijk heeft u. Een voltijds werkende vrouw zou 826,5 euro extra bovenop haar loon krijgen indien haar thuiswerk werd vergoed.Wil je in detail bekijken hoe we onze tijd indelen? www.tijdsonderzoek.be

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees