Omzet: 6.937.425.000 euro Actief in 35 landen 13.720 medewerkers Raad van bestuur: 10 leden, 5 Belgen

Van Congo tot materiaal-hitech

Van Congo tot materiaal-hitech

Topman Thomas Leysen. pn Foto: © Filip Reynaers

Tot 2001 heette de groep Umicore nog Union Minière. Bij de oprichting in 1906 heette het bedrijf zelfs Union Minière du Haut Katanga en deed het aan ontginning van mineralen in de bodem van Belgisch-Congo. Een bedrijf met geschiedenis dus.

Maar doordat het bedrijf geen mijnactiviteiten meer uitvoerde, werd begin deze eeuw besloten van naam te veranderen. Toen Umicore in 2005 en 2007 dan ook nog eens zijn koper- en zinkactiviteiten afstootte, werd het officieel een 'materiaaltechnologiegroep die door het samenvoegen van materiaalkunde, scheikunde en metallurgie 'onze samenleving en de maatschappij van de toekomst van vernieuwende materialen wil voorzien'.

Het beursgenoteerde Umicore (dat deel uitmaakt van de Bel20-sterindex) haalt meer dan de helft van zijn inkomsten uit milieuvriendelijke technologieën, zoals katalysatoren (34 procent), recyclage van onder meer gsm's (25 procent), brandstofcellen of nog fotovoltaïsche cellen.

Umicore telt wereldwijd 13.720medewerkers, van wie 2.963 medewerkers in haar Belgische vestigingen in Brussel, Hoboken, Olen, Vilvoorde, Heusden-Zolder, Brugge, Angleur en Overpelt. De groep beschikt alles samen over ruim 80 productievestigingen op alle continenten.

Onze landgenoot Thomas Leysen, afscheidnemend voorzitter van het VBO, zit in het hoofdkwartier in Brussel een heel internationaal gekleurde raad van bestuur voor. Die is samengesteld uit vijf Belgen, een Fransman, twee Duitsers, een Japanner en een Zuid-Afrikaan. Het directiecomité is véél Belgischer, met vijf landgenoten - onder wie Marc Grynberg, ceo sinds november 2008. Een Amerikaan en een Fransman maken het rijtje compleet.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees