Grimminge is heimat van het paardenras

Museum en ruiterroute eren bakermat trekpaard

Museum en ruiterroute eren bakermat trekpaard

Hugo Carion wil zijn archief erg graag openbaar maken. gds

GRIMMINGE - De wieg van het Belgisch trekpaard stond in Grimminge. Orange I, stamvader van het kloeke paardenras, kreeg eerder al een standbeeld op het dorpsplein. Daar komen nu nog een infobord, een museum en een men- en ruiterroute bij.

Het was Prins, geboren in 1863 op een hoeve aan de Raspaillebosstraat, die het ras op de kaart zette. Deze superhengst, die voor een heel rijk nageslacht zorgde, werd later herdoopt tot Gugusse en Orange I en kwam zo in de annalen terecht als de stamvader van het Belgisch trekpaard. Dat historische feit werd uitgespit door Hugo Carion, lid van het Comité Orange I.

'Ik bezit een unieke collectie documenten over de herkomst van het ras, het resultaat van opzoekingen die mij tot in Frankrijk brachten.' Carion is overigens smid en beslaat nog regelmatig trekpaarden, de man weet dus van wanten. Hij wil zijn archief heel graag openbaar maken en dus werd het uitkijken naar een geschikte locatie.

Leonce Nachtergaele trok hierbij de kar. Hij zorgde eerder al voor het standbeeld op het dorpsplein en samen met de leden van het comité Orange I blijft hij verder ijveren voor de erkenning van Grimminge als onbetwistbare bakermat van het Belgische trekpaard. Nachtergaele liet zijn oog vallen op het voormalige gemeentehuis, gelegen vlak aan het standbeeld van Orange I, een geklasseerd monument waar nog heel wat werk aan is.

Bewegwijzerde route

Volgens comitélid Karel Andries zou dit de ideale locatie zijn voor de verzameling van Carion. 'Het wordt een beperkt museum over het trekpaard met ruimte voor nog andere culturele activiteiten. We willen er ook een aperitiefcafé op zondag onderdak bieden. En er zijn plannen voor een bewegwijzerde route voor menners en ruiters, eind september wordt die in gebruik genomen.'

Om de belangstelling voor het Grimmingse superpaard gaande te houden werd nu een infobord onthuld aan de voet van Orange I.

Intussen wordt er verderop in de Dendervallei nog lustig gekweekt door de nazaten van de hengst.

'De bloedlijn van Orange I bleef tot op vandaag behouden. De dieren worden wel niet meer gekweekt om te werken, wel voor wedstrijden.' Zo blijft de nobele Orange I als showpaard verder leven in de eigen regio.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio