153ste Firtelstoet: licht gewijzigd, maar opnieuw garant voor uitbundige gekte

'Jaarlijkse explosie van leute en plezier'

'Jaarlijkse explosie van leute en plezier'

Het Firtelcomité is fel verjongd. Ook de stoet zelf zal wat veranderingen ondergaan. jrz Foto: © Johan De Ruyck

ZULTE - 'De zotten boel zit weer in elkaar en gaat zondag uit', zegt voorzitter Bjorn Destoop van het gemeentelijk sport- en feestcomité dat de Firtel organiseert. Aflevering 153 komt eraan en het is uitkijken naar enkele wijzigingen in het concept.

Het fel verjongde comité wil geleidelijk aan een beetje sleutelen aan het overjaarse concept. Aan de snelheid van de stoet bijvoorbeeld. Of beter, aan het gebrek eraan.

Met een nieuw rotatiesysteem wil het comité de brok folklore doen swingen op een ritme dat nauwer aanleunt bij onze beeld- en belevingscultuur. De rotatie moet ervoor zorgen dat er een mix komt van muzikale formaties, showgroepen en de echte Firtelkarren. Met optredens van maximaal tien minuten langs een parcours met acht speelplaatsen moet de Firtelstoet vlot doorschuiven. En op een deftig moment (18uur) eindigen en niet in het halfduister.

Uitkijken of het 'anarchistisch straattheater', zoals de Firtel wel eens wordt omschreven, de gemaakte afspraken ook stipt zal nakomen.

Er zijn nog meer vernieuwende initiatieven. Bijvoorbeeld een meer kindvriendelijke Bokkenworp achteraf, de terugkeer van vendel - en wimpelzwaaiers, de aanwezigheid van paarden uit de fokkerij Pachalie en de grotere aandacht voor het randgebeuren in cafés, zalen en pleinen: summer party, Firtel Top 50, kermisbingo, stand-upcomedy, liveoptredens, verrassingsacts, speciale menu's, Wereldwinkelbeurs, enzovoort.

Elf verenigingen hebben opnieuw een Firtelwagen in elkaar geknutseld; de Rossbräuknechten, de Rossbräu Vlechtjes, de Moscowijk, Open Jeugdwerk, de Waalkarvrienden, Chiro Kanjo Zulte, KSA Zulte, de Vriendenkring, de Tjolders, Jong-oud-leiding KSA/Chiro en de Kapelhoek.

Ronkende titels

Aan de inhoud van hun optreden wordt wellicht nog geschreven tot zondagmiddag, maar enkele titels ronken al stevig: Mé alle tjeven ma niet met den dezen, Asiel in Zulte, Het leven zoals het is, Op weg met Piet, Kabouter Wesley en Het ware verhaal van 'd hemel en 'd elle.

Heel dit circus wordt om 14 uur voorafgegaan door een lange publiciteitskaravaan die kilo's snoep en gadgets in de menigte gooit. Een uur later vertrekt de eigenlijke Firtelstoet. Om 17.30uur is er de Bokkenworp aan het OCMW.

'Zeer verheugend is het om vast te stellen dat echt veel Zultenaars zich inzetten voor deze jaarlijkse explosie leute en plezier. Het zal opnieuw vollen bak zijn', aldus Bjorn Destoop.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio