Cocaïnebende verdient 100.000 euro per week

Drugsdealers riskeren zware celstraffen

MECHELEN - Een tienkoppige drugsbende uit Mechelen heeft op zes maanden tijd zo'n 2,7 miljoen euro verdiend. Tegen de leden werden gisteren celstraffen gevorderd van een tot zeven jaar en geldboetes van 5.500 tot 165.000 euro.

De centrale figuur in de zaak was volgens openbare aanklager Miguel Ureel beklaagde Mohamed B. Hij deelde in de gevangenis een cel met tweede beklaagde Abdelhalim E.K. en zou daar het grondplan voor de lucratieve en grootschalige cokehandel hebben uitgewerkt. Bij hun vrijlating in januari 2011 werden de gesmede plannen in de praktijk omgezet.

‘Hun netwerk was tot in de puntjes georganiseerd', zei Ureel. ‘Gelukkig kon de bende na maandenlange observaties en telefoontaps door de speurders worden opgerold, want ze had in Mechelen al een klantenbestand uitgebouwd van meer dan 2.000 personen. Mohamed B. liet de drugs door zijn bendeleden ophalen in Nederland, Brussel en Antwerpen. De verdiende geldbedragen werden achteraf doorgesluisd naar Marokko.'

De drugs werden bewaard in zogenaamde safe houses –vaak bewoond door bendeleden– en gehuurde garageboxen. Per gram cocaïne moesten de klanten 50 euro neertellen. Het spul werd versneden met zoetstof en andere middelen om de winst nog te vergroten. Tijdens sommige weken verkocht de bende 3 kilo coke.

Verschillende dure auto's en talloze gsm's werden aangekocht voor de bendeleden. Er was ook een strikte taakverdeling. Helpers stonden in voor het verdelen en verpakken van de drugs of waren chauffeur van de voornaamste kopstukken.

Het gerecht vorderde zeven jaar effectief en een geldboete van 165.000 euro voor Mohamed B. Rechterhand Abdelhalim E.K. riskeert zes jaar cel en 110.000 euro boete. Beklaagden Rachid B. en El Hassan A. kijken aan tegen een mogelijke celstraf van 4 jaar en een boete van 55.000 euro. Alle vier werden ze al eerder veroordeeld voor drugsfeiten. De zes andere beklaagden kunnen gevangenisstraffen krijgen van 40 maanden tot 1 jaar en geldboetes van 27.500 tot 5.500 euro.

Uitspraak op 6 april.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio